sobota, 1 maja 2010

Kotlet w orzechowo – ziołowej panierce z młodymi ziemniakami i mizerią

Młode ziemniaki z koperkiem, do tego mizeria i chyba nie potrzebuje nic więcej….
No ale moja druga połówka nie obejdzie się bez kawałka mięsa. I tak w ramach kompromisu kulinarnego powstał dzisiejszy obiad.
Nawiązując jeszcze do młodych ziemniaków i mizerii to nie mogę się doczekać kiedy dziadkowie będą mieli ziemniaki i ogórki własnego „chowu” - nie ma nic lepszego.


Składniki:

na kotlet w orzechowo – ziołowej panierce:
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
na mizerię:
  • 2 ogórki
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok z połówki cytryny
  • sól
Przygotowanie:

Pierś z kurczaka opłukać pod zimną wodą, oczyścić i podzielić na kotlety. Kotlety rozbić tłuczkiem z każdej strony oraz posolić i popieprzyć. Orzechy włoskie posiekać na drobne kawałki, dodać do nich bułkę tartą i zioła prowansalskie. Wszystko razem wymieszać w płaskim talerzu. W głębokim talerzu rozbić jajko i maczać po kolei kotlety w jajku, a następnie w mieszance bułki tartej i orzechów. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.

Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plasterki i lekko solimy – odstawiamy do zmięknięcia (ok. 20 min). W kubku mieszamy jogurt naturalny, sok z cytry i cukier – sos powinien mieć smak słodko-kwaśny. Odlewamy wodę z ogórków i wlewamy do nich sos jogurtowy, wszystko razem mieszamy.

Kotlety wraz z mizerią najlepiej smakują z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Ja też sie nie obejdę bez kawałka mięsa, więc z przyjemnością wypróbuję Twój przepis, tym bardziej że zalega mi jeszcze jakieś 50 kg orzechów z poprzedniego roku :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zazdroszczę takiej ilości, mi już nic nie zostało:( a orzechy uwielbiam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. najpyszniejszy domowy obiad
    młode ziemniaki..koperek
    już się nie mogę doczekac

    OdpowiedzUsuń