niedziela, 12 grudnia 2010

Lebkuchen

Kiedy człowiek jest tylko gościem w domu rodzinnym na Święta i omija go to całe świąteczne zamieszanie, pragnie choć tylko na chwilę poczuć atmosferę nadchodzących Świąt…. Moim osobistym sposobem na wprowadzenie świątecznej atmosfery jest wypiek pierników.. W całym domu unosi się woń cynamonu, goździków i miodu, a wszyscy domownicy są zaangażowani we wspólna pracę.

Dzisiaj postanowiłam spróbować nowego przepisu który znalazłam tutaj. Wszystkim fanom korzennych przypraw i pierników polecam ten przepis najmocniej - pierniki są po prostu przepyszne i rozpływają się w ustach.


Składniki (na ok. 30 sztuk):
  • 250 g mąki
  • 100 g tartych migdałów (zmielonych)
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml płynnego miodu
  • 85 g masła
  • ¼ szklanki drobno posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • ¼ szklanki drobno posiekanej, kandyzowanej skórki cytrynowej
Przygotowanie:

Wszytki suche składniki: mąkę, tarte migdały, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawy wymieszać w misce.

W garnku rozpuścić masło i miód, a następnie lekko przestudzić. Masa powinna być jeszcze ciepła.

Do suchych składników wlać roztopione masło z miodem i dokładnie wymieszać na jednolitą masę (można użyć miksera). Ciasto powinno być lepiące. Jeszcze ciepłe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do ostudzenia.

Z przestudzonego ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczając je lekko od góry. Tak ulepione ciastka układać na blaszce wyłożonej pergaminem i piec ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (u mnie z termobiegiem).

Upieczone ciastka pozostawić na chwilę na blaszce, a następnie chłodzić na kratce. Chłodne ciastka polukrować, można też udekorować czekoladą.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. prezentują się rewelacyjnie... ;]
    mmm! pierniki to podstawa świąt ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne :) Też je sobie upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przez cały czas myślę o tych pierniczkach. Zaletą jest to, że są miękkie i mają tyle wspaniałych dodatków...

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pysznie wygladaja:)
    chyba musze sie zabrac za pierniczki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To najlepsze pierniczki na świecie, wprost symfonia smaku i zapachu. Trafiona niespodzianka!!!

    OdpowiedzUsuń