poniedziałek, 26 kwietnia 2010

Naleśniki curry z warzywami

Takie piękne słońce za oknem, że szkoda siedzieć w domu. Szybki obiad i na spacer nad jezioro:)


Składniki (na 10 niedużych sztuk):
na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 600 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta soli
na farsz:
  • 750 g warzyw (np. warzywa na patelnię)
  • 10 plastrów sera
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i curry. Następnie dodajemy jajko i mleko - wszystko razem miksujemy na gładkie ciasto. Z tak przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju.

W między czasie przygotowujemy farsz. Mrożone warzywa wrzucamy na rozgrzany olej, całość solimy i przykrywamy przykrywką. Warzywa tak długo podgrzewamy na patelni, aż będą miękkie, mieszając je od czasu do czasu. Pod koniec gotowania doprawiamy warzywa solą i pieprzem, można dodać np. 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich. Tak przygotowany farsz zostawiamy do przestygnięcia.

Nadziewamy naleśniki. Na środek naleśnika kładziemy niewielką ilość farszu, a na farsz plasterek sera. Zawijamy brzegi naleśnika do środka tworząc zgrabną paczuszkę. Nadziane naleśniki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, zgięciami do blaszki i zapiekamy 10 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Naleśniki najlepiej smakują z sosem jogurtowym.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. ale cudnie podane z "wstążeczkami" :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo mi smakowało, zresztą jak zawsze ugotuje coś mój mistrz kuchni..

    OdpowiedzUsuń