Składniki (na 10 niedużych sztuk):
na ciasto:
- 250 g mąki
- 600 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżeczka curry
- szczypta soli
- 750 g warzyw (np. warzywa na patelnię)
- 10 plastrów sera
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i curry. Następnie dodajemy jajko i mleko - wszystko razem miksujemy na gładkie ciasto. Z tak przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju.
W między czasie przygotowujemy farsz. Mrożone warzywa wrzucamy na rozgrzany olej, całość solimy i przykrywamy przykrywką. Warzywa tak długo podgrzewamy na patelni, aż będą miękkie, mieszając je od czasu do czasu. Pod koniec gotowania doprawiamy warzywa solą i pieprzem, można dodać np. 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich. Tak przygotowany farsz zostawiamy do przestygnięcia.
Nadziewamy naleśniki. Na środek naleśnika kładziemy niewielką ilość farszu, a na farsz plasterek sera. Zawijamy brzegi naleśnika do środka tworząc zgrabną paczuszkę. Nadziane naleśniki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, zgięciami do blaszki i zapiekamy 10 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Naleśniki najlepiej smakują z sosem jogurtowym.
Smacznego!
ale cudnie podane z "wstążeczkami" :-)
OdpowiedzUsuńbardzo mi smakowało, zresztą jak zawsze ugotuje coś mój mistrz kuchni..
OdpowiedzUsuń