czwartek, 13 maja 2010

Udka kurczaka pieczone z młodymi ziemniakami i pomidorami

Lubię potrawy typu „Eintopf ” bo są zazwyczaj proste w przygotowaniu i łatwo je się serwuje… nie muszę się martwić, że nie mam kompletnej zastawy stołowej, że każda miska i talerz są u mnie z innej parafii (jak by powiedziała moja babcia). Po prostu podaje wszystko razem w jednym naczyniu i to w tym w którym się piekło.


Przepis pochodzi ze strony „Strawberries from poland”, oczywiście z moimi zmianami ;)

Składniki
  • 700 g młodych ziemniaków
  • 4 udka z kurczaka
  • 400 g pomidorków cherry
na marynatę do kurczaka:
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól, pieprz
na „sos” do ziemniaków i pomidorów:
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sol, pieprz
Przygotowanie

Składniki na marynatę do kurczaka umieszczamy w słoiku, zakręcamy go i wszystko razem mocno mieszamy. Tak przygotowaną marynatą polewamy udka z kurczaka i odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 h. Zamarynowane udka podsmażamy na mocno rozgrzanym oleju - po 3 min z każdej strony (skóra na udka może zrobić się szybko ciemna ze względu na karmelizację cukrów zawartych w miodzie).

Młode ziemniaki obieramy lub skrobiemy i gotujemy prawie do miękkości. Pomidory koktajlowe można sparzyć gorącą wodą i obrać je ze skórki. Składniki na „sos” umieszczamy w słoiku i wszystko razem dobrze mieszamy.

W naczyniu żaroodpornym układamy udka, ziemniaki i pomidory cherry. Wcześniej przygotowanym sosem polewamy warzywa i mięso. Wszystko zapiekamy około 50 minut w temp. 180 stopni (naczynie żaroodporne pozostawiamy cały czas bez przykrycia).

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. niesamowite zdjęcia-jeszcze ciepłe :) a pomysł na zapiekanie razem godny sprawdzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja się poczęstuję... przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. aromaty i smaki doskonale się przenikają. gdy sie piecze w takim jednym naczyniu. pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobre - przy czym ja użyłam zwykłych pomidorów pokrojonych w kostkę; na koniec też musiałam wyciągnąć kurczaka na wierzch żeby się bardziej przyrumienił.
    Zdecydowanie polecam :)

    Lena

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się bardzo, że danie smakowało.Teraz gdy mamy pomidorowy sezon muszę znowu sięgnąć do tego przepisu.

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń