czwartek, 20 maja 2010

Mini serniczki limonkowe

Od dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia tych małych słodkich przekąsek, ale zawsze czasu było za mało aż do wczoraj, wolny dzień od pracy to dobry pretekst do poeksperymentowania w kuchni i nie trzeba się spieszyć… no i cisza i spokój w domu;)

Składniki:
  • 120 g ciastek digestive
  • 60 g masła
  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • skórka otarta z 1 limonki
  • sok z ½ limonki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:

Ciastka pokruszyć, zalać roztopionym masłem i dokładnie wymieszać.

Twaróg zmiksować z cukrem pudrem, jajkami i mąką ziemniaczaną. Lionkę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę oraz wycisnąć sok z jednej połówki. Dodać do twarogu i jeszcze raz wszystko dokładnie razem wymieszać.

Blachę do muffinków wyłożyć papilotami. Na dno każdej papilotki wsypać trochę pokruszonych ciastek i lekko docisnąć. Na spód z ciastek nałożyć masę serową. Piec w temp. 160 stopni ok. 25-30 min.

Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia, a następnie na kilka godzin do lodówki. Podawać z owocami.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. wspaniale wyglądają! i te świeże truskawki na wierzchu..:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ciasteczka!
    Soczyste truskawki
    I piękne foremki:)

    OdpowiedzUsuń