Od dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia tych małych słodkich przekąsek, ale zawsze czasu było za mało aż do wczoraj, wolny dzień od pracy to dobry pretekst do poeksperymentowania w kuchni i nie trzeba się spieszyć… no i cisza i spokój w domu;)
- 120 g ciastek digestive
- 60 g masła
- 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
- ½ szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- skórka otarta z 1 limonki
- sok z ½ limonki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Ciastka pokruszyć, zalać roztopionym masłem i dokładnie wymieszać.
Twaróg zmiksować z cukrem pudrem, jajkami i mąką ziemniaczaną. Lionkę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę oraz wycisnąć sok z jednej połówki. Dodać do twarogu i jeszcze raz wszystko dokładnie razem wymieszać.
Blachę do muffinków wyłożyć papilotami. Na dno każdej papilotki wsypać trochę pokruszonych ciastek i lekko docisnąć. Na spód z ciastek nałożyć masę serową. Piec w temp. 160 stopni ok. 25-30 min.
Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia, a następnie na kilka godzin do lodówki. Podawać z owocami.
Smacznego!
Ciastka pokruszyć, zalać roztopionym masłem i dokładnie wymieszać.
Twaróg zmiksować z cukrem pudrem, jajkami i mąką ziemniaczaną. Lionkę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę oraz wycisnąć sok z jednej połówki. Dodać do twarogu i jeszcze raz wszystko dokładnie razem wymieszać.
Blachę do muffinków wyłożyć papilotami. Na dno każdej papilotki wsypać trochę pokruszonych ciastek i lekko docisnąć. Na spód z ciastek nałożyć masę serową. Piec w temp. 160 stopni ok. 25-30 min.
Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia, a następnie na kilka godzin do lodówki. Podawać z owocami.
Smacznego!
wspaniale wyglądają! i te świeże truskawki na wierzchu..:)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńSoczyste truskawki
I piękne foremki:)
pycha:))
OdpowiedzUsuń