czwartek, 25 marca 2010

Burito po polsku

Jedno z moich ulubionych połączeń: pikantnego farszu, ziołowego naleśnika i jogurtowego sosu.


Składniki
(na 12 niedużych sztuk)
na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 600 ml mleka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta soli
na farsz:
  • 250 g mięsa mielonego
  • puszka fasoli czerwonej
  • puszka krojonych pomidorów
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 4-5 kropli sosu tabasco
  • sól, pieprz
  • 100 g żółtego sera
na sos:
  • kubeczek jogurtu naturalnego
  • świeży ogórek
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Następnie dodajemy jajko i mleko - wszystko razem miksujemy na gładkie ciasto. Z tak przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju.

Przygotowujemy farsz: na łyżce oleju podsmażamy ząbek czosnku. Następnie dodajemy pomidory z puszki, cukier, ocet balsamiczny i doprawiamy solą i pieprzem. Sos podgrzewamy przez ok. 5 min, żeby lekko się zredukował. Fasolę z puszki przepłukujemy niewielką ilością wody, dodajemy do sosu pomidorowego i dalej podgrzewamy na małym ogniu. W tym czasie doprawiamy mięso mielone i smażymy je na suchej patelni. Usmażone mięso dodajemy do sosu pomidorowego i podgrzewamy wszystko jeszcze 5 min.

Naleśniki smarujemy farszem i zawijamy w rulon. Zwinięte naleśniki układamy na wyłożonej pergaminem blaszce, na wierzchu każdego zwiniętego naleśnika kładziemy kawałki sera. Wszystko zapiekamy ok. 10 min w temp. 180 stopni.

W między czasie przygotowujemy sos jogurtowy: ogórek ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy jogurt naturalny i zgnieciony ząbek czosnku, wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podawać na gorąco polane sosem jogurtowym.

Smacznego!





1 komentarz: