Składniki (na 12 niedużych sztuk)
na ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Następnie dodajemy jajko i mleko - wszystko razem miksujemy na gładkie ciasto. Z tak przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju.
Przygotowujemy farsz: na łyżce oleju podsmażamy ząbek czosnku. Następnie dodajemy pomidory z puszki, cukier, ocet balsamiczny i doprawiamy solą i pieprzem. Sos podgrzewamy przez ok. 5 min, żeby lekko się zredukował. Fasolę z puszki przepłukujemy niewielką ilością wody, dodajemy do sosu pomidorowego i dalej podgrzewamy na małym ogniu. W tym czasie doprawiamy mięso mielone i smażymy je na suchej patelni. Usmażone mięso dodajemy do sosu pomidorowego i podgrzewamy wszystko jeszcze 5 min.
Naleśniki smarujemy farszem i zawijamy w rulon. Zwinięte naleśniki układamy na wyłożonej pergaminem blaszce, na wierzchu każdego zwiniętego naleśnika kładziemy kawałki sera. Wszystko zapiekamy ok. 10 min w temp. 180 stopni.
W między czasie przygotowujemy sos jogurtowy: ogórek ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy jogurt naturalny i zgnieciony ząbek czosnku, wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podawać na gorąco polane sosem jogurtowym.
Smacznego!
- 250 g mąki
- 600 ml mleka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta soli
- 250 g mięsa mielonego
- puszka fasoli czerwonej
- puszka krojonych pomidorów
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 4-5 kropli sosu tabasco
- sól, pieprz
- 100 g żółtego sera
- kubeczek jogurtu naturalnego
- świeży ogórek
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Następnie dodajemy jajko i mleko - wszystko razem miksujemy na gładkie ciasto. Z tak przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju.
Przygotowujemy farsz: na łyżce oleju podsmażamy ząbek czosnku. Następnie dodajemy pomidory z puszki, cukier, ocet balsamiczny i doprawiamy solą i pieprzem. Sos podgrzewamy przez ok. 5 min, żeby lekko się zredukował. Fasolę z puszki przepłukujemy niewielką ilością wody, dodajemy do sosu pomidorowego i dalej podgrzewamy na małym ogniu. W tym czasie doprawiamy mięso mielone i smażymy je na suchej patelni. Usmażone mięso dodajemy do sosu pomidorowego i podgrzewamy wszystko jeszcze 5 min.
Naleśniki smarujemy farszem i zawijamy w rulon. Zwinięte naleśniki układamy na wyłożonej pergaminem blaszce, na wierzchu każdego zwiniętego naleśnika kładziemy kawałki sera. Wszystko zapiekamy ok. 10 min w temp. 180 stopni.
W między czasie przygotowujemy sos jogurtowy: ogórek ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy jogurt naturalny i zgnieciony ząbek czosnku, wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podawać na gorąco polane sosem jogurtowym.
Smacznego!
ten farsz wyjadłabym najchętniej.. :-)
OdpowiedzUsuń