czwartek, 8 kwietnia 2010

Babka drożdżowa

Jeszcze raz szybki powrót do Świąt Wielkanocnych… Tym razem już tylko do kuchni pachnącej ciastem drożdżowym, bez zmartwień, zmęczenia i sterty brudnych naczyń po całym dniu gotowania.
Babka drożdżowa to moja ulubione ciasto wielkanocne, które najlepiej mi smakuje już po świętach, lekko czerstwe ale z niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Pamiętam takie baby drożdżowe z dzieciństwa, piekła je moja babcia w ogromnych ilościach właśnie na Wielkanoc.



Składniki:
  • 500g mąki
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 50 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • ¼ kostki margaryny
  • garść rodzynek
Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, cukier waniliowy, cynamon, sól, jajka i olej. W szklance rozmieszać drożdże z jedną łyżką cukru i wlać do miski z mąką. Margarynę wraz z mlekiem i 4 łyżkami cukru rozpuścić w mikrofalówce. Ciepłe ale nie gorące mleko z margaryną wlać do pozostałych składników. Wszystko razem wyrobić na gładkie ciasto, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h.

Do wyrośniętego ciasta dodajemy garść rodzynek i jeszcze raz wszystko razem wyrabiamy. Wyrobione ciasto wkładamy do formy na babę (jeżeli używasz formę inną niż silikonowa należy ja wysmarować masłem i wysypać bułką tartą przed wyłożeniem ciasta) i odstawiamy na 30 min do ponownego wyrośnięcia. Ciasto wstawiamy do nienagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 30 min.

Ciasto po upieczeniu wykładamy z formy na kratkę, żeby przestygło. Po wystygnięciu dowolnie dekorujemy.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz