poniedziałek, 15 marca 2010

Tarta z brokułami, niebieskim lazurem i gruszką

Tartę z brokułami jadłam pierwszy raz w Francuskim Łączniku, w Poznaniu przy Parku Sołackim. Pamiętam ten dzień, jakby to było wczoraj….. Po zimowym spacerze, mój luby zabrał mnie właśnie do tej małej restauracyjki . Mają tam w ofercie ogromny wybór tart - zarówno na słodko jak i na słono. Wybór był naprawdę trudny…- padło na brokuły. Tamta tarta, różniła się trochę od tej zaproponowanej przeze mnie, była na cieście francuskim, z rokforem i jabłkiem. Była naprawdę pyszna, więc postanowiłam stworzyć coś podobnego. Poniżej rezultat mojej wesołej twórczości.


Składniki

Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła (zimne i twarde)
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
Na farsz:
  • opakowanie mrożonych brokuł (lub jeden świeży)
  • 1-2 gruszki
  • 150 g sera niebieski lazur
  • 100 g orzechów włoskich
Sos śmietanowy:
  • 200 ml śmietany 18%
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie

Do miski wrzucamy mąkę, masło, sól i dodajemy łyżkę oleju. Wszystko szybko wyrabiamy, stopniowo dolewając wodę. Gdy ciasto osiągnie w miarę jednolitą konsystencję i zacznie się odrywać się od miski - formujemy z niego kulę i chłodzimy w lodówce przez ok. 30-40 min.

Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy brokuły i gotujemy na małym ogniu ok. 8 min - żeby się nie rozpadły. Ugotowane brokuły odcedzamy. Gruszkę myjemy i kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce. Przestygnięte brokuły mieszamy razem z gruszką i serem.

W naczyniu mieszamy składniki na sos śmietanowy: śmietanę i jaka. Doprawiamy wszytko do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos powinien mieć wyrazisty smak, żeby tarta nie była zbyt mdła.

Blaszkę na tarte wysmarowujemy odrobiną margaryny i posypujemy bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek i wykładamy nim blaszkę (razem z bokami). Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy pergaminem, a następnie wysypujemy na jego wierzch fasolę (wykorzystywaną wyłącznie do podpiekania ciasta) i całość pieczemy ok. 10 min w temp. 180 stopni Celsjusza.

Podpieczony spód tarty wyciągamy z piekarnika, usuwamy fasolę i pergamin. Na kruche ciasto wykładamy brokuły i zalewamy je wcześniej przygotowanym sosem. Na wierzchu układamy orzechy włoskie (lekko wciskając je do środka tarty). Zapiekamy wszystko ok. 40 min w temp. 180 stopni. Podawać na ciepło.

Uwaga! Dodane do nadzienia brokuły i gruszka są dosyć wodniste, co może spowodować wydłużenie czasu pieczenia tarty. Ja piekłam swoją ok. 55 min ale wszystko zależy od piekarnika, dlatego w czasie pieczenia należy sprawdzać nożem czy sos śmietanowy już się ściął i jest gęsty (jeżeli na powierzchni noża nie pozostaje ciekły sos to znak że tarta jest już dobra).

Smacznego !


7 komentarzy:

  1. Kilka dni temu przygotowałem tartę z brokułami. Chętnie spróbowałbym z dodatkiem lazura i gruszek - brzmi bardzo ciekawie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała tarta. U mnie też niebawem pojawi się pewna propozycja :) uwielbiam piec i oczywiście jesc tarty :) Mam na twoją ogromną ochotę :))

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podobają mi się takie odważne połączenia
    brokuły i gruszki..
    ale wciąż zbyt mało we mnie odwagi, by je spróbowac

    OdpowiedzUsuń
  4. do kasiaaaa24: ja też bardzo lubię tarty. Choć muszę się przyznać, że na początku podchodziłam do nich z pewnym dystansem.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. do asiejka: nie dziwią mnie twoje obawy, ja też jestem raczej ostrożna z wynalazkami w kuchni. Zawsze można ograniczyć ilość gruszki lub ją ominąć w przepisie. Ale w tym wypadku lekko słodki smak gruszki dobrze się komponuje z solonym lazurem i intensywnym smakiem orzechów włoskich. zachęcam do zaryzykowania:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. W jakim trybie pieczesz? Z termoobiegiem, czy po prostu góra - dół? A może jeszcze inaczej?

    Dzięki z góry za odpowiedź. Ola

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam zwykły piekarnik gazowy więc piekę góra-dół. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń