wtorek, 16 marca 2010

Pierś z kurczaka w krakersach z pieczonymi ziemniaczkami

Złocista, chrupiąca skorupka a pod nią białe soczyste mięso.... To jest właśnie to!!!
Świetny pomysł na pierś z kurczaka, coś innego niż zwykły „schabowy” i w dodatku bez grama oleju. Przepis znalazłam „Na grabinie” i od razu wiedziałam, że trzeba go wypróbować. A o to rezultat.


Składniki ( na 4 porcje)

na pierś w krakersach:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 duży jogurt naturalny
  • ¾ opakowania krakersów
  • sól, pieprz - do smaku (ja dałam przyprawę do kurczaka)
na pieczone ziemniaczki:
  • 1 kg małych ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól , pieprz
Przygotowanie

Pierś z kurczak opłukać, oczyścić i pociąć na kawałki. Jogurt wymieszać z przyprawą, zalać nim pokrojone mięso i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Obrać ziemniaki i ugotować je w całości, prawie na miękko. Ugotowane ziemniaki odcedzić i odstawić do przestudzenia, a gdy przestygną pokroić je na ćwiartki. W słoiku wymieszać olej, paprykę i majeranek. Przygotowaną zalewą polać pokrojone ziemniaki. Blachę wyłożyć pergaminem, wyłożyć na nią ziemniaki i posypać je sola i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni.

W tym czasie krakersy przełożyć do torebki foliowej, a następnie pokruszyć je za pomocą tłuczka do mięsa. Pierś z kurczaka, zamarynowaną w jogurcie obtaczać w krakersach i układać na blaszce wyłożonej pergaminem.

Zmniejszyć temp. piekarnika do 180 stopni. Blachę z ziemniaczkami przełożyć na najniższy poziom w piekarniku, a na najwyższy wstawić mięso. Wszystko razem piec ok. 20-25 min.

Smacznego!




1 komentarz:

  1. Koleżanka z pracy wspomniała mi o podobnym przepisie. Dziś robię pierwszy od tygodnia obiad i skuszę się na Twój przepis. Mniam ; )

    OdpowiedzUsuń