Złocista, chrupiąca skorupka a pod nią białe soczyste mięso.... To jest właśnie to!!!
Świetny pomysł na pierś z kurczaka, coś innego niż zwykły „schabowy” i w dodatku bez grama oleju. Przepis znalazłam „Na grabinie” i od razu wiedziałam, że trzeba go wypróbować. A o to rezultat.
Składniki ( na 4 porcje)
na pierś w krakersach:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 duży jogurt naturalny
- ¾ opakowania krakersów
- sól, pieprz - do smaku (ja dałam przyprawę do kurczaka)
- 1 kg małych ziemniaków
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- sól , pieprz
Pierś z kurczak opłukać, oczyścić i pociąć na kawałki. Jogurt wymieszać z przyprawą, zalać nim pokrojone mięso i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Obrać ziemniaki i ugotować je w całości, prawie na miękko. Ugotowane ziemniaki odcedzić i odstawić do przestudzenia, a gdy przestygną pokroić je na ćwiartki. W słoiku wymieszać olej, paprykę i majeranek. Przygotowaną zalewą polać pokrojone ziemniaki. Blachę wyłożyć pergaminem, wyłożyć na nią ziemniaki i posypać je sola i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni.
W tym czasie krakersy przełożyć do torebki foliowej, a następnie pokruszyć je za pomocą tłuczka do mięsa. Pierś z kurczaka, zamarynowaną w jogurcie obtaczać w krakersach i układać na blaszce wyłożonej pergaminem.
Zmniejszyć temp. piekarnika do 180 stopni. Blachę z ziemniaczkami przełożyć na najniższy poziom w piekarniku, a na najwyższy wstawić mięso. Wszystko razem piec ok. 20-25 min.
Smacznego!
Koleżanka z pracy wspomniała mi o podobnym przepisie. Dziś robię pierwszy od tygodnia obiad i skuszę się na Twój przepis. Mniam ; )
OdpowiedzUsuń