piątek, 19 marca 2010

Podsmażane naleśniki z twarogiem

Naleśniki - pyszność, którą chyba każdy lubi (przynajmniej każdy kogo znam)...
Można je przygotować na niezliczoną ilość sposobów, poniżej moja dzisiejsza propozycja w wersji na słodko.


Składniki (na 12 niedużych sztuk)

na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 600 ml mleka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • mały cukier waniliowy
  • 1-2 łyżki cukru
na farsz:
  • 250 g twarogu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • mały cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • masło do podsmażenia
Przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy jajko, mleko - wszystko razem miksujemy na gładkie ciasto. Z tak przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju.

W między czasie rozgniatamy twaróg, dodajemy do niego jogurt (gdy jest zbyt suchy), cukier, cukier waniliowy oraz cynamon i wszystko razem mieszamy.

Usmażone naleśniki smarujemy masą twarogową i składamy w trójkąty. Masy nie może być za dużo, gdyż naleśniki będą pękać. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła i podsmażymy na nim naleśniki z obu stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. wersja na słodko, z twarożkiem to moja najulubieńsza..

    OdpowiedzUsuń