piątek, 19 marca 2010

Podsmażane naleśniki z twarogiem

Naleśniki - pyszność, którą chyba każdy lubi (przynajmniej każdy kogo znam)...
Można je przygotować na niezliczoną ilość sposobów, poniżej moja dzisiejsza propozycja w wersji na słodko.


Składniki (na 12 niedużych sztuk)

na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 600 ml mleka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • mały cukier waniliowy
  • 1-2 łyżki cukru
na farsz:
  • 250 g twarogu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • mały cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • masło do podsmażenia
Przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy jajko, mleko - wszystko razem miksujemy na gładkie ciasto. Z tak przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju.

W między czasie rozgniatamy twaróg, dodajemy do niego jogurt (gdy jest zbyt suchy), cukier, cukier waniliowy oraz cynamon i wszystko razem mieszamy.

Usmażone naleśniki smarujemy masą twarogową i składamy w trójkąty. Masy nie może być za dużo, gdyż naleśniki będą pękać. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła i podsmażymy na nim naleśniki z obu stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło.

Smacznego!




11 komentarzy:

  1. wersja na słodko, z twarożkiem to moja najulubieńsza..

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Bardzo lubię wszelkie potrawy z naleśnikami. Ciasto na naleśniki robię do tej pory wg. wskazówek podanych na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i zawsze mi się udaje. Przy przygotowywaniu ciasta powinno zwracać się uwagę m.in. na ilość tłuszczu używaną do smażenia oraz typ mąki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też jestem wielką fanką naleśników na słodko. Jadam je przeważnie na śniadanie, razem z poranną kawą. Dodaję do nich zazwyczaj moje ulubione powidła śliwkowe - https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe, a także syrop klonowy. Ten ostatni jest bardzo słodki i dlatego nie powinno się przesadzać z ilością.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mi bardzo smakują wszelkie naleśniki oraz pancakes na słodko. Zazwyczaj jadam je z dżemem lub cząstkami owoców np. kiwi, truskawki. Ostatnio nawet kupiłam w sklepie na https://duka.com/pl/ specjalną patelnię do pancakes, dzięki której mogę szybko przygotować kilka pysznych naleśników na raz. Oprócz za jej pomocą przyrządzam też racuchy, jajka sadzone, a także placki ziemniaczane.

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie dlatego uwielbiam naleśniki - za szybkość i łatwość przygotowania. Bardzo też lubię przygotowywać naleśniki z mąką https://basiazsercem.pl/ ale nie zawsze jest ona w naszym osiedlowym sklepie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis, próbowałam. Ja też poeksperymentowałam i dodałam kakao, wyszło bardzo smaczne. Najważniejsze to mieć dobrą i lekką patelnię

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam naleśniki w każdej postaci! Ten przepis wygląda pysznie, na pewno spróbuję. Jeśli szukacie więcej inspiracji kulinarnych, polecam zajrzeć na tę stronę. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń