sobota, 26 maja 2012

Rogaliki z rabarbarem

Kolejny przepis z rabarbarem, trzeba w pełni wykorzystać sezon na to warzywo. Cóż tu dużo się rozpisywać, jak smakują rogaliki każdy wie:) Mogę jedynie się przyznać, że po raz pierwszy robiłam je z rabarbarem, bo zazwyczaj wykorzystuję do nadzienia wiśnie albo jabłka. Rabarbar jednak w niczym im nie ustępuje. 


Przepis pochodzi z tej strony z drobnymi moim zmianami.

Składniki (na 30 sztuk):
na ciasto:
  • 250g mąki
  • 70g cukru
  • 50g świeżych drożdży
  • 1/2  szklanki letniego mleka
  • 1 jajko
  • 125g miękkiej margaryny
  • szczypta soli
na nadzienie:
  • 2 grube laski rabarbaru
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2  łyżeczki cynamonu
  • 1/4  łyżeczki mielonego ziela anielskiego
Przygotowanie:

Przygotować zaczyn, letnie mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami, łyżką cukru i 3 łyżkami mąki. Wymieszać wszystko razem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski wsypać pozostałą mąkę i cukier, dodać jajko, sól i wyrośnięty zaczyn. Wszystkie składniki wyrobić na jednolite gładkie ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz.

W międzyczasie przygotować nadzienie. Rabarbar obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Pokrojony rabarbar umieścić w misce, zasypać 2 łyżkami cukru i pozostawić, żeby puścił sok.

Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić, rozwałkować na prostokąt i posmarować  1/3 miękkiej margaryny. Ciasto złożyć w kopertę i wstawić na 30 min do lodówki. Tą czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie.  Po ostatnim złożeniu ciasta, wstawić  je jeszcze na 30 min do lodówki żeby odpoczęło i lekko wyrosło.

Rabarbar odsączyć z soku, dodać bułkę tartą i wymieszać. Pozostały cukier (2 łyżki) wymieszać w szklance z cynamonem i mielonym zielem angielskim.

Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze porcje. Jedną porcję rozwałkować dość cienko na kwadrat i podzielić go na 8 części. Przy szerszym końcu każdego kawałka nakładać łyżeczkę rabarbaru, posypać cukrem wymieszanym z przyprawami i formować rogaliki. Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawić je jeszcze na 15-20 min do wyrośnięcia, a następnie piec w temperaturze 170 stopni na złoty kolor. 

Gotowe rogaliki studzić na kratce. Wierzch można udekorować lukrem (cukier puder zmieszany z wodą i odrobiną aromatu śmietankowego)

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Kupiłam dziś w Lidlu piękny pęczek rabarbaru, co prawda miałam zrobić drożdżowe ale te rogaliki wyglądają tak pysznie, że zmieniam zdanie:)

    OdpowiedzUsuń