Szybka i pożywna sałatka dla
głodomorów. Jedynym wyzwaniem jest zrobienie jajka w koszulce.
Jednak nie jest to aż tak trudne jak by mogło się wydawać.
Dzisiaj właśnie zadebiutowałam w ich robieniu, bo mąż się nie
podjął. Jajka może nie wyglądają zbyt profesjonalnie ale jak na
pierwszy raz to najważniejsze, że nie były surowe, a żółtko
było płynne. Podobno trening czyni mistrza, więc kolejne próby
będą bardziej udane, przynajmniej mam taką nadzieje;)
Składniki (na 2 porcje):
- 2 garści świeżego szpinaku
- 3 cienkie plastry boczku
- 2 jajka
- 1 litr wody
- 2 łyżki octu
na sos:
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżeczka musztardy angielskiej
- 1 łyżeczka octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli
Przygotowanie:
Szpinak oczyścić, opłukać zimną
wodą i odsączyć na durszlaku. Boczek pokroić w małą kostkę i
podsmażyć na gorącej patelni. Boczek powinien być chrupiący.
Przygotować sos do sałatki. Wszystkie
potrzebne składniki umieścić w kubku i wymieszać na jednolitą
konsystencję. Gotowy sos wymieszać z liśćmi szpinaku.
Szpinak przełożyć do dwóch
miseczek,a wierzch posypać smażonym boczkiem.
Wodę z octem zagotować. Jajko wbić
do szklanki i wlać do gorącej wody, wcześniej mocno zamieszanej
łyżką, tak żeby powstał wir. Jajko gotować ok 3 min (żółtko
powinno być lejące). Gotowe jajko ułożyć na liściach szpinaku.
To samo zrobić z drugim jajkiem. Sałatkę od razu podawać.
Smacznego!
oj tam następnym razem pójdzie Ci lepiej z jajkiem-wierzę w to:) najważniejsze że smakowało!!! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdelikatna pyszna sałatka.
OdpowiedzUsuń