Moim ulubionym dniem tygodnia jest
sobota, nie trzeba nigdzie się śpieszyć i na wszystko ma się
czas. Dzisiaj dodatkowym atutem był brak ładnej pogody, można było
na spokojnie posiedzieć razem w domu i nadrobić zaległości we
wspólnych pogawędkach i prasówce.
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki (na dużą blachę z
piekarnika):
- 750g mąki
- 400g margaryny
- 300g cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 850g rabarbaru przed obraniem
- 1 puszka brzoskwiń
- 5-6 łyżek dżemu truskawkowego
Przygotowanie:
Rabarbar obrać, umyć i pokroić w ok
1 cm paski. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w
półplasterki.
Margarynę rozpuścić i odstawić do
przestudzenia. Do miski wsypać: mąkę, cukier i proszek do
pieczenia, wszystko wymieszać. Do suchych składników dodać jajka
i rozpuszczoną margarynę. Wszystkie składniki wymieszać, tak żeby
się połączyły.
Dużą blachę z piekarnika wyłożyć
pergaminem. 3/4 ciasta rozkruszyć na blaszce i delikatnie dociskając
połączyć w jedną całość. Na ciasto wyłożyć najpierw dżem i
rozsmarować go, następnie ułożyć brzoskwinie, a na koniec
rozsypać rabarbar. Na owoce pokruszyć pozostałą część ciasta,
tworząc „kruszonkę”.
Ciasto wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni i piec ok 35-40 min na złoty kolor.
Smacznego!
o, brzoskwinie. następnym razem spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Wreszcie widzę przepis z rabarbarem bez truskawek, brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńPrzykro mi to mówić ale w przepisie jest dżem truskawkowy;( Choć można go zawsze pominąć;)Pozdrawiam
UsuńWygląda tak smacznie i pięknie! Pyszny przepis;)
OdpowiedzUsuńwyglada przepysznie!:)
OdpowiedzUsuńSpokojne sobotnie/niedzielne przedpołudnie z gazetą w towarzystwie kawałka ciasta owocowego...zawsze poprawia humor :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho! Schłodzone w lodowie latem smakuje wybornie :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę,że smakowało:)
UsuńPozdrawiam