piątek, 11 maja 2012

Ekspresowa sałatka z kurczakiem i grzankami

Mój mąż należy do osób, które nie przepadają za mięsem z kością ,a tym bardziej w zupie. Dlatego za „karę” dostał dodatkowe zadanie kulinarne, zagospodarowanie resztek i tak powstała właśnie ta prosta sałatka. A tak na marginesie, to gdzie podziali się mężczyźni, którzy uwielbiali obgryzać mięsne kawałki do „suchej” kości...


Składniki (na 2 porcje):
  • 3 duże liście sałaty lodowej
  • 4 skrzydełka z kurczaka (wcześniej ugotowane, u mnie z rosołu, można też usmażyć pierś z kurczaka)
  • 4 kromki chleba lub bagietki
  • łyżeczka sezamu
na sos:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Sałatę umyć, porwać na kawałki i umieścić w misce. Oderwać mięso ze skrzydełek kurczaka i podzielić na małe kawałki. Z chleba zrobić grzanki przy pomocy tostera (lub w piekarniku). Gotowy i przestudzony chleb pokroić w kostkę.

Kurczaka i grzanki wrzucić do miski z sałatą i delikatnie wymieszać. Wierzch sałatki można posypać uprażonym na suchej patelni sezamem.

Przygotować sos. Wszystkie składniki umieścić w kubku i wymieszać na jednolitą masę. Sosem polać sałatkę i od razu podawać-bo gdy sałatka postoi to grzanki rozmiękną.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Z grzankami jeszcze nie robiłam. Musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. I co, w takiej sałacie zjadł?;) U mnie nawet nie gotuję nic na skrzydełkach, bo nie ma komu ich jeść.

    A jeśli pytasz o facetów z krwi i kości, mięsożernych, to chyba pokolenie naszych ojców i dziadków, ewentualnie starszych braci;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że zjadł bo już nie trzeba było się męczyć, tylko widelcem nadziać i do buzi;) Pozdrawiam

      Usuń