środa, 13 kwietnia 2011

Otrębowo-bananowe muffinki z siemieniem lnianym

Ciąg dalszy z cyklu „zdrowe i słodkie”.



Składniki (na 16 sztuk):
  • 150 g otrąb żytnich stabilizowanych
  • 3 łyżki zarodków pszennych
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 70 ml mleka
  • 50 ml oleju słonecznikowego
Przygotowanie:

W misce wymieszać otręby, zarodki pszenne, proszek do pieczenia i siemię lniane. W misce za pomocą trzepaczki wymieszać jajka z mlekiem, olejem i miodem. Dodać płynne składniki do suchych i wszystko razem wymieszać. Banany rozgnieść i dodać do ciasta.

Blachę na muffinki wyłożyć papilotami. Do każdej foremki nakładać po czubatej łyżce ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor.

Po upieczeniu, przestygnięte muffinki posmarować płynnym miodem i posypać siemieniem lnianym.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Ale pyszna i zdrowa propozycja. Bardzo mi się podoba!:)

    OdpowiedzUsuń