Składniki (na 16 sztuk):
- 150 g otrąb żytnich stabilizowanych
- 3 łyżki zarodków pszennych
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 70 ml mleka
- 50 ml oleju słonecznikowego
W misce wymieszać otręby, zarodki pszenne, proszek do pieczenia i siemię lniane. W misce za pomocą trzepaczki wymieszać jajka z mlekiem, olejem i miodem. Dodać płynne składniki do suchych i wszystko razem wymieszać. Banany rozgnieść i dodać do ciasta.
Blachę na muffinki wyłożyć papilotami. Do każdej foremki nakładać po czubatej łyżce ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor.
Po upieczeniu, przestygnięte muffinki posmarować płynnym miodem i posypać siemieniem lnianym.
Smacznego!
Blachę na muffinki wyłożyć papilotami. Do każdej foremki nakładać po czubatej łyżce ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor.
Po upieczeniu, przestygnięte muffinki posmarować płynnym miodem i posypać siemieniem lnianym.
Smacznego!
Ale pyszna i zdrowa propozycja. Bardzo mi się podoba!:)
OdpowiedzUsuń