Podobny przepis widziałam kiedyś w telewizji , niestety moja pamięć jest dobra, ale krótka. Z całego przepisu zapamiętałam tylko, żeby było wykorzystane mięso mielone i ser feta. Cała reszta to wynik mojej fantazji kulinarnej:) i tego co miałam w lodówce.
Już po konsumpcji owego cuda muszę stwierdzić, że jest to fajna alternatywa dla smażonych kotletów mielonych.
Składniki (na porcję dla 4 osób):
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 2 łyżki otrąb owsianych
- ½ szklanki mleka
- 1 jako
- 100 g sera feta
- 2 garści szpinaku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 5 małych ognistych papryczek marynowanych (można pominąć)
- sól, pieprz
Otręby pszenne zalać mlekiem i odstawić, w celu namoknięcia. Mięso mielone wymieszać z solą, pieprzem, ziołami i jajkiem. Papryczki ogniste pokroić drobno i dodać do mięsa. Na koniec dołożyć do mięsa otręby owsiane razem z mlekiem. Z całości zagnieść jednolitą masę.
Na dużej desce z mięsnej masy uformować prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku, na środku układać szpinak, na niego kłaść kawałki fety, a potem znowu szpinak. Połączyć ze sobą dłuższe boki formując prostokąt.
Keksówkę wyłożyć pergaminem. Mięsny prostokąt przykryć blaszką i razem z deską odwrócić do góry nogami. Klops piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
zapisuję sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńo fajny- nietypowy. zapowiada się smakowicie;)
OdpowiedzUsuńKlops wygląda przepysznie. Z chęcią kiedyś wykorzystam ten przepis, bo brzmi bardzo kusząco.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis:)Mam tyko pytanie do otrąb - w koncu przenne czy owsiane? Zmielone czy nie?
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńw przepisie jest mowa tylko o owsianych otrębach:), były one nie mielone. Pozdrawiam