poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Ognisty klops z szpinakiem i serem feta

Podobny przepis widziałam kiedyś w telewizji , niestety moja pamięć jest dobra, ale krótka. Z całego przepisu zapamiętałam tylko, żeby było wykorzystane mięso mielone i ser feta. Cała reszta to wynik mojej fantazji kulinarnej:) i tego co miałam w lodówce.

Już po konsumpcji owego cuda muszę stwierdzić, że jest to fajna alternatywa dla smażonych kotletów mielonych.


Składniki
(na porcję dla 4 osób):
  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jako
  • 100 g sera feta
  • 2 garści szpinaku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 5 małych ognistych papryczek marynowanych (można pominąć)
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Otręby pszenne zalać mlekiem i odstawić, w celu namoknięcia. Mięso mielone wymieszać z solą, pieprzem, ziołami i jajkiem. Papryczki ogniste pokroić drobno i dodać do mięsa. Na koniec dołożyć do mięsa otręby owsiane razem z mlekiem. Z całości zagnieść jednolitą masę.

Na dużej desce z mięsnej masy uformować prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku, na środku układać szpinak, na niego kłaść kawałki fety, a potem znowu szpinak. Połączyć ze sobą dłuższe boki formując prostokąt.

Keksówkę wyłożyć pergaminem. Mięsny prostokąt przykryć blaszką i razem z deską odwrócić do góry nogami. Klops piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!


5 komentarzy:

  1. o fajny- nietypowy. zapowiada się smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Klops wygląda przepysznie. Z chęcią kiedyś wykorzystam ten przepis, bo brzmi bardzo kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis:)Mam tyko pytanie do otrąb - w koncu przenne czy owsiane? Zmielone czy nie?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam,

    w przepisie jest mowa tylko o owsianych otrębach:), były one nie mielone. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń