wtorek, 15 czerwca 2010

Cukinia faszerowana z kruszonką

Po różnego rodzaju zapiekankach, warzywa faszerowane są na następnym miejscu na liście moich ulubionych potraw. Przede wszystkim dlatego, że robi je się szybko i prosto, a do tego można wykorzystać wszystko co się ma w lodówce (no prawie;)). Teraz, kiedy mamy pod dostatkiem wszelkiego rodzaju świeże warzywa, aż żal nie korzystać z tego dobrodziejstwa. Dlatego dzisiaj na obiad zrobiłam cukinie faszerowane.


Składniki (na porcję dla 2 osób):
  • 3 małe cukinie
  • 250 g mięsa mielonego
  • 2 -3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • kilka gałązek majeranku
  • kilka listków rozmarynu
  • mała cebula
  • sól, pieprz
na kruszonkę:
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 50 g sera żółtego
Przygotowanie:

Cebulę obieramy, kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na łyżce oleju. Gdy cebula zmięknie dodajemy mięso mielone, doprawiamy je solą, pieprzem i podsmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy zioła i koncentrat pomidorowy i jeszcze chwile wszystko razem dusimy.

Cukinie myjemy, przekrajamy na pół wzdłuż i wydrążamy środek (tylko ten z pestkami). Wydrążony miąższ zastępujemy mięsem mielonym.

Ser ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki i mieszamy go z masłem i bułką tartą, tworząc kruszonkę. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy nafaszerowane cukinie. Układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 20-30 min, aż cukinia będzie miękka.

Smacznego!





1 komentarz:

  1. lubię takie zapieczone cukinie wypełnione pysznym farszem
    latem smakują najbardziej

    OdpowiedzUsuń