Po różnego rodzaju zapiekankach, warzywa faszerowane są na następnym miejscu na liście moich ulubionych potraw. Przede wszystkim dlatego, że robi je się szybko i prosto, a do tego można wykorzystać wszystko co się ma w lodówce (no prawie;)). Teraz, kiedy mamy pod dostatkiem wszelkiego rodzaju świeże warzywa, aż żal nie korzystać z tego dobrodziejstwa. Dlatego dzisiaj na obiad zrobiłam cukinie faszerowane.
Składniki (na porcję dla 2 osób):
- 3 małe cukinie
- 250 g mięsa mielonego
- 2 -3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- kilka gałązek majeranku
- kilka listków rozmarynu
- mała cebula
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 50 g sera żółtego
Cebulę obieramy, kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na łyżce oleju. Gdy cebula zmięknie dodajemy mięso mielone, doprawiamy je solą, pieprzem i podsmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy zioła i koncentrat pomidorowy i jeszcze chwile wszystko razem dusimy.
Cukinie myjemy, przekrajamy na pół wzdłuż i wydrążamy środek (tylko ten z pestkami). Wydrążony miąższ zastępujemy mięsem mielonym.
Ser ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki i mieszamy go z masłem i bułką tartą, tworząc kruszonkę. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy nafaszerowane cukinie. Układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 20-30 min, aż cukinia będzie miękka.
Smacznego!
lubię takie zapieczone cukinie wypełnione pysznym farszem
OdpowiedzUsuńlatem smakują najbardziej