poniedziałek, 19 kwietnia 2010

Gulasz z papryką i marchewką

Gulasz… wydawało mi się, że nie ma nic prostszego. Do czasu, gdy nie postanowiłam zrobić go pierwszy raz… Mięso było twarde jak kamień, warzywa rozgotowane, a sos bez smaku. Przy następnej próbie nie obyło się bez porad mistrzyń w tym fachu: mamy i babci. Po paru próbach doszłam już do wprawy i mam swój własny patent na gulasz.

Składniki:
  • 500 g mięsa na gulasz (u mnie szynka)
  • mała czerwona papryka
  • mała żółta papryka
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 1 i ½ szklanki bulionu
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz
na marynatę:
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
Przygotowanie:

Mięso opłukać pod zimną wodą i pokroić na kostkę 2 cm x 2 cm. Pokrojone mięso przełożyć do miski, dodać tymianek, oregano, zioła prowansalskie, rozmiażdżony czosnek, olej i sok z cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszać tak, aby każdy kawałek mięsa był obtoczony w marynacie. Miskę z mięsem przykryć szczelnie folią aluminiową i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Cebule obrać, pokroić w piórka i wrzucić na rozgrzany olej - podsmażyć chwilkę. Mięso wyciągnąć z lodówki i obtoczyć w mące. Obtoczone mięso wrzucić na patelnię z cebula i podsmażyć. Zawartość patelni przełożyć do garnka i zalać 1 i ½ szklanki bulionu. Jedną marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dodać do mięsa. Wszystko razem dusić na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu.

Paprykę umyć i pokroić w większą kostkę. Marchewkę obrać, pokroić w talarki. Warzywa dodać do gulaszu. Wszystko gotować jeszcze ok. 40 min, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania doprawić gulasz solą i pieprzem do smaku. Podawać z kaszą gryczaną lub soczewicą.

Smacznego!





4 komentarze:

  1. Mistrzynią w robieniu gulaszu jest moja mama.
    I faktycznie chyba sztukę tę opanowała do perfekcji.
    Szkoda tylko, że jest on tak niemiłosiernie tłusty...

    Może ten posmakował by mi nawet lepiej? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. w gulaszu najfajniejsze jest właśnie to, że każdy znajduje swój patent, ulubiony smak.. ja jeszcze nigdy go nawet nie szukałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z gulaszami tak właśnie jest - najpierw wydają się proste, potem robimy je pierwszy raz i wychodzą jak guma. I wydaje się, że są potwornie trudne. A potem ktoś z rodziny zdradza nam ten "myk" i znów są bajecznie proste.
    Każda z kobiet w mojej rodzinie startowała z tego samego punktu wyjścia i gulasz każdej z nas jest kompletnie inny. I to też jest piękne w gulaszach ;)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za przepis! Gulasz pycha :)
    Mam pytanie odnośnie obtoczenia mięsa w mące, czy jest to niezbędne?

    Pozdrawiam Kala

    OdpowiedzUsuń