piątek, 23 kwietnia 2010

Bananowe muffinki z białą czekoladą i żurawiną

W domu się ze mnie śmieją, że lubię wszystko co małe. Ziemniaki kroję w małe kawałki, robię małe kopytka, małe pierogi ….. można by wymieniać godzinami. Dlatego nie mogła oprzeć się pokusie zrobienia muffinek, małych babeczek:)


Przepis pochodzi z strony „ Moje wypieki” z mała moją zmianą.

Składniki (na 12 babeczek):
  • 125 g masła
  • 160 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g mąki
  • 40 g suszonych wiśni, z grubsza posiekanych ( u mnie suszona żurawina)
  • 50 g białej czekolady, posiekanej
Przygotowanie:

W większym rondelku rozpuścić masło. Ściągnąć z palnika, dodać cukier, wanilię, banany, rozgnieść je widelcem. Wlać śmietanę, dodać jajka i wymieszać. Dodać sodę, proszek, mąkę, wymieszać. Na końcu wrzucić żurawinę i białą czekoladę, wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć bibułkami. Nałożyć do nich gotowe ciasto (nie do pełna, urosną). Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC, aż będą miały kolor jasnozłoty.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. a ja na hasło " z białą czekoladą" od razu jestem gotowa do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam muffinki.Małe, urocze, szybkie. :]
    Myniolinko, możemy sobie ręce uścisnąć. :]

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się taki minimalizm..:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. o święta Heleno!banany, biała czekolada i żurawina - 3 przysmaki bez których nie mogę żyć w jednym. bosko!

    OdpowiedzUsuń