poniedziałek, 15 lutego 2010

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowo – śmietanowym


Składniki (na 2 porcje)
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 15 szt. małych pieczarek
  • 150 ml śmietany 30%
  • pół pęczka natki pietruszki
  • mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • gotowe ciasto francuskie
Przygotowanie

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na dwóch łyżkach masła. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić na ćwiartki. Pokrojone pieczarki podsmażyć na suchej patelni z dodatkiem soli.

Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki, doprawić solą, pieprzem i podsmażyć. Do podsmażonego mięsa dodać podsmażoną cebulę, pieczarki (jeżeli pieczarki mają zbyt dużo wody należy ją odlać) i wlać śmietanę. Wszystko razem podgrzewać na małym ogniu ok. 15 min do zredukowania się śmietany. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem . Odstawić do przestygnięcia.

Przygotować dwa małe naczynia żaroodporne. Wyciąć „przykrywki” z ciasta francuskiego- muszą mieć obwód o 1 cm większy niż otwór słoika. „Przykrywki” można ozdobić wycinając dodatkowo dowolne kształty z ciasta i naklejając je na wierzch. W „przykrywkach” należy zrobić dwa niewielkie otwory, żeby ciasto od dołu się nie zaparzyło. Brzegi naczyń obkleić ciastem francuskim i napełnić farszem. Wyciętymi kółkami przykrywamy naczynia żaroodporne i zapiekamy ok. 15 min w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Podawać od razu po zapieczeniu.

4 komentarze:

  1. Przepięknie wygląda, a ten motylek jest niezmiernie uroczy :) Wspaniała propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na pierś. Motylek jest fantastyczny!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciesze się, że pomysł przypadł wam do gustu

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam wszystkich sympatyków lazurowej kuchni :))

    Podobną potrawę jadłam u Eweliny i była wprost fantastyczna. Walory smakowe wzocniło kreatywne podanie. Mniam palce lizać...

    Jak dobrze mieć takie znajomości ;))

    OdpowiedzUsuń