Sezon rabarbarowy w pełni, więc trzeba korzystać. Kwaskowaty smak rabarbaru doskonale łączy się ze słodyczą ciasta, dlatego wypróbowałam kolejny przepis na małą słodycz. Tak na marginesie widziałam wiele przepisów na mięso z rabarbarem, jednak jeszcze mam mały dystans do takich połączeń, ale może w końcu się przełamię i coś wypróbuję.
Składniki:
- 200g mąki żytniej (można zastąpić pszenną)
- 175 g margaryny
- 215g cukru
- 2 jajka
- 100g wiórek kokosowych
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek maślanki lub mleka
- 400g rabarbaru przed obraniem
- sól
Żółtka oddzielić od białek, a białka lekko ubić z solą. Następnie dodać 90g cukru i dalej ubijać przez ok. 1min. Do ubitych białek wsypać wiórki kokosowe i wszystko razem wymieszać.
Margarynę ubić na gładką, puszystą masę z pozostałą resztą cukru. Pod koniec ubijania dodać żółtka i jeszcze przez chwilę całość ubijać.
Do miski wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia, wszystko razem wymieszać. Następnie dodać mleko i masę z margaryny i żółtek. Ciasto wyrobić na jednolitą masę, najlepiej rękami bo jest dość gęste.
Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w paski o długości 1cm.
Tortownicę lub formę do kwadratowych muffinków wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Na spód wyłożyć ciasto i lekko ugnieść. Na wierzch położyć rabarbar, a następnie masę z wiórek kokosowych. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, przez ok. 25-35 min, w zależności od wielkości formy.
Smacznego!
fajne połączenie, początki letnich smaków!
OdpowiedzUsuńKochana, widzę, że nadrabiasz zaległosci w ekspresowym tempie ;) z tego wnioskuje, że czujecie się dobrze :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy z Gościszewka!
Edit
Oj tak z małą pomocą męża wracam do życia blogowego:) Pozdrawiam was wszystkich serdecznie i mam nadzieję, że niedługo się zobaczymy.
UsuńEwelina