Kolejny przepis z rabarbarem, trzeba w pełni wykorzystać sezon na to warzywo. Cóż tu dużo się rozpisywać, jak smakują rogaliki każdy wie:) Mogę jedynie się przyznać, że po raz pierwszy robiłam je z rabarbarem, bo zazwyczaj wykorzystuję do nadzienia wiśnie albo jabłka. Rabarbar jednak w niczym im nie ustępuje.
Składniki (na 30 sztuk):
na ciasto:
- 250g mąki
- 70g cukru
- 50g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1 jajko
- 125g miękkiej margaryny
- szczypta soli
- 2 grube laski rabarbaru
- 1 łyżka bułki tartej
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela anielskiego
Przygotować zaczyn, letnie mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami, łyżką cukru i 3 łyżkami mąki. Wymieszać wszystko razem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsypać pozostałą mąkę i cukier, dodać jajko, sól i wyrośnięty zaczyn. Wszystkie składniki wyrobić na jednolite gładkie ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Rabarbar obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Pokrojony rabarbar umieścić w misce, zasypać 2 łyżkami cukru i pozostawić, żeby puścił sok.
Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić, rozwałkować na prostokąt i posmarować
1/3 miękkiej margaryny. Ciasto złożyć w kopertę i wstawić na 30 min do lodówki. Tą czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Po ostatnim złożeniu ciasta, wstawić je jeszcze na 30 min do lodówki żeby odpoczęło i lekko wyrosło.
Rabarbar odsączyć z soku, dodać bułkę tartą i wymieszać. Pozostały cukier (2 łyżki) wymieszać w szklance z cynamonem i mielonym zielem angielskim.
Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze porcje. Jedną porcję rozwałkować dość cienko na kwadrat i podzielić go na 8 części. Przy szerszym końcu każdego kawałka nakładać łyżeczkę rabarbaru, posypać cukrem wymieszanym z przyprawami i formować rogaliki. Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawić je jeszcze na 15-20 min do wyrośnięcia, a następnie piec w temperaturze 170 stopni na złoty kolor.
Gotowe rogaliki studzić na kratce. Wierzch można udekorować lukrem (cukier puder zmieszany z wodą i odrobiną aromatu śmietankowego)
Smacznego!