Karnawał to nie tylko czas przebieranych bali, ale też wyjątkowych potraw, takich jak np. faworki;) To dziwne, że robi się je zazwyczaj tylko w czasie karnawału, a później już w ciągu roku się do nich nie wraca, a są takie pyszne…. Z dzieciństwa pamiętam jak zawsze z babcią robiłam faworki, były one bardzo cieniutkie jak kartka papieru i takie kruche jak nic innego mi znanego. Niestety robienie faworków to raczej niebezpieczne zajęcia dla dziecka (mają na uwadze gorący tłuszcz) - jedyne co mogłam robić to uderzać ciasto wałkiem, żeby je napowietrzyć ale i tak dawało to dużo frajdy:)
Składniki (na 1 duży talerz):
- 250 g mąki
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka octu
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- szczypta soli
- 500 ml oleju do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać razem z solą, żółtkami, kwaśną śmietaną i octem, a następnie zacząć powoli całość wyrabiać. Niestety jest to dość czasochłonne, ale ciasto musi być miękkie i elastyczne.
Wyrobione dobrze ciasto owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na ok. 30 min.
Wyjąć kawałek schłodzonego ciasta i rozwałkować dość cienko (u mnie bardzo cienko bo lubię naprawdę cieniutkie chruściki), wykrawać radełkiem prostokąty o dowolnej długości i szerokości (zależy od upodobania) i formować z nich faworki. Można też z ciasta wykroić inne wzory np. serduszka.
Olej wlać na głęboką patelnię i rozgrzać. Faworki rzucać na rozgrzany olej, obracając co parę sekund smażyć na złoty kolor. Usmażone faworku układać na ręcznik papierowy, żeby obciekły, a następnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Mąkę wymieszać razem z solą, żółtkami, kwaśną śmietaną i octem, a następnie zacząć powoli całość wyrabiać. Niestety jest to dość czasochłonne, ale ciasto musi być miękkie i elastyczne.
Wyrobione dobrze ciasto owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na ok. 30 min.
Wyjąć kawałek schłodzonego ciasta i rozwałkować dość cienko (u mnie bardzo cienko bo lubię naprawdę cieniutkie chruściki), wykrawać radełkiem prostokąty o dowolnej długości i szerokości (zależy od upodobania) i formować z nich faworki. Można też z ciasta wykroić inne wzory np. serduszka.
Olej wlać na głęboką patelnię i rozgrzać. Faworki rzucać na rozgrzany olej, obracając co parę sekund smażyć na złoty kolor. Usmażone faworku układać na ręcznik papierowy, żeby obciekły, a następnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego!