Składniki (na 2 porcje)
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na dwóch łyżkach masła. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić na ćwiartki. Pokrojone pieczarki podsmażyć na suchej patelni z dodatkiem soli.
Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki, doprawić solą, pieprzem i podsmażyć. Do podsmażonego mięsa dodać podsmażoną cebulę, pieczarki (jeżeli pieczarki mają zbyt dużo wody należy ją odlać) i wlać śmietanę. Wszystko razem podgrzewać na małym ogniu ok. 15 min do zredukowania się śmietany. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem . Odstawić do przestygnięcia.
Przygotować dwa małe naczynia żaroodporne. Wyciąć „przykrywki” z ciasta francuskiego- muszą mieć obwód o 1 cm większy niż otwór słoika. „Przykrywki” można ozdobić wycinając dodatkowo dowolne kształty z ciasta i naklejając je na wierzch. W „przykrywkach” należy zrobić dwa niewielkie otwory, żeby ciasto od dołu się nie zaparzyło. Brzegi naczyń obkleić ciastem francuskim i napełnić farszem. Wyciętymi kółkami przykrywamy naczynia żaroodporne i zapiekamy ok. 15 min w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Podawać od razu po zapieczeniu.
- 200 g piersi z kurczaka
- 15 szt. małych pieczarek
- 150 ml śmietany 30%
- pół pęczka natki pietruszki
- mała cebula
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- gotowe ciasto francuskie
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na dwóch łyżkach masła. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić na ćwiartki. Pokrojone pieczarki podsmażyć na suchej patelni z dodatkiem soli.
Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki, doprawić solą, pieprzem i podsmażyć. Do podsmażonego mięsa dodać podsmażoną cebulę, pieczarki (jeżeli pieczarki mają zbyt dużo wody należy ją odlać) i wlać śmietanę. Wszystko razem podgrzewać na małym ogniu ok. 15 min do zredukowania się śmietany. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem . Odstawić do przestygnięcia.
Przygotować dwa małe naczynia żaroodporne. Wyciąć „przykrywki” z ciasta francuskiego- muszą mieć obwód o 1 cm większy niż otwór słoika. „Przykrywki” można ozdobić wycinając dodatkowo dowolne kształty z ciasta i naklejając je na wierzch. W „przykrywkach” należy zrobić dwa niewielkie otwory, żeby ciasto od dołu się nie zaparzyło. Brzegi naczyń obkleić ciastem francuskim i napełnić farszem. Wyciętymi kółkami przykrywamy naczynia żaroodporne i zapiekamy ok. 15 min w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Podawać od razu po zapieczeniu.