Pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza,
więc samemu trzeba zadbać o trochę przyjemności. Szklanka mleka,
a do tego mała słodycz...w sam raz na pochmurny dzień.
Składniki (na ok 24 sztuki):
na ciasto:
- 500g mąki
- 150ml mleka
- 50g drożdży
- 75g margaryny
- 7 łyżek cukru
- 1jajko
na nadzienie:
- 600ml mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 6 łyżek cukru
- 300g czerwonej porzeczki
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzać, dodać
pokruszone drożdże, jedną łyżkę cukru, wszystko wymieszać. Do
miski wsypać mąkę i resztę cukru (6 łyżek). W mące zrobić
dołek, wlać drożdże z mlekiem i wymieszać z niewielką ilością
mąki. Tak przygotowany zaczyn pozostawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować budyń.
Zagotować 400ml mleka, a w pozostałych 200ml wymieszać proszek
budyniowy i cukier. Gdy mleko się zagotuje dodać budyń i cały
czas mieszając gotować aż zgęstnieje. Gotowy budyń odstawić do
wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Porzeczkę opłukać i
podrywać gałązki.
Gdy zaczyn wyrośnie, dodać jajko i
roztopioną, letnią margarynę. Ciasto dokładnie wyrobić na
jednolitą masę i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją
objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2
części. Rozwałkować na prostokąt, posmarować połową budyniu i
posypać płową porzeczek. Ciasto delikatnie zwinąć w roladę, a
następnie pokroić na mniejsze krążki. Krążki układać na
blaszce wyłożonej pergaminem i odstawić jeszcze na 15 min do
wyrośnięcia. Te same czynności powtórzyć z drugą połową
ciasta.
Gotowe ślimaczki piec w temperaturze
170 stopni na złoty kolor. Upieczone ciastka pozostawić na blaszce
do ostygnięcia.
Smacznego!