Feta, oliwki i pomidory zawsze kojarzyły mi się z sałatką grecką , aż do chwili gdy mama dała mi przepis na sałatkę z fetą i awokado. Niestety nie należy ona do bardzo dietetycznych (jedna oliwka ok. 4 kcal, a 100 g awokado to aż 160 kcal), ale czego się nie robi dla chwili przyjemności….
- 1 awokado
- 1 kostka sera feta
- 75 g zielonych oliwek
- 75 g czarnych oliwek
- 150 g pomidorów koktajlowych
- ½ cytryny
Na sos:
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżeczki oliwy
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Awokado przekroić na pół, wydrążyć środek, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.
Zielone oliwki pokroić w plasterki, a czarne w ćwiartki. Pomidory koktajlowe umyć i pokroić w ćwiartki, a fetę w kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać razem i polać przygotowanym sosem. Sałatkę można podać w łupinach po awokado.
Smacznego!
Awokado przekroić na pół, wydrążyć środek, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.
Zielone oliwki pokroić w plasterki, a czarne w ćwiartki. Pomidory koktajlowe umyć i pokroić w ćwiartki, a fetę w kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać razem i polać przygotowanym sosem. Sałatkę można podać w łupinach po awokado.
Smacznego!