Ciasto francuskie to jedno z moich ulubionych ciast, nie tylko ze względu na jego smak i niebywałą chrupkość, ale także ze względu na prostotę jego przygotowania (biorąc pod uwagę gotowe ciasto;)). Jest ono tak „wszechstronne” … wyśmienicie smakuje na słodko i słono, no i można położyć na nim wszystko co tylko ma się pod ręką…
Podczas ostatnich porządków w lodówce wpadł mi w ręce słoik z suszonymi pomidorami, które trzeba było wykorzystać w najbliższym czasie - tak się narodził pomysł na pierożki z ciasta francuskiego.
Składniki (na 18 sztuk):
- 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
- 350 g piersi z kurczaka
- 2 kulki sera mozarella
- 8 - 10 połówek suszonych pomidorów
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 jajko
- łuskany słonecznik, kawałki migdałów
- sól, pieprz
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, a następnie usmażyć. Gotowe i ostygnięte mięso rozdrobnić na małe kawałeczki. Mozarellę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a suszone pomidory i bazylię pokroić w małą kosteczkę. Wszystkie składniki razem wymieszać i doprawić ewentualnie solą.
Z ciasta francuskiego wycinać kwadraty wielkości ok. 10x10 cm. Na środek każdego z nich kłaść farsz, a następnie składać je na pół formułując trójkąty. Brzegi pierogów dobrze docisnąć, aby podczas pieczenia nie wydostał się z nich farsz. Wierzch pierogów można posmarować lekko roztrzepanym jajkiem i posypać łuskanym słonecznikiem lub siekanymi migdałami.
Pierogi piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na złoty kolor. Pierogi można podawać na ciepło i zimno.
Smacznego!