Kiedy człowiek jest tylko gościem w domu rodzinnym na Święta i omija go to całe świąteczne zamieszanie, pragnie choć tylko na chwilę poczuć atmosferę nadchodzących Świąt…. Moim osobistym sposobem na wprowadzenie świątecznej atmosfery jest wypiek pierników.. W całym domu unosi się woń cynamonu, goździków i miodu, a wszyscy domownicy są zaangażowani we wspólna pracę.
Dzisiaj postanowiłam spróbować nowego przepisu który znalazłam tutaj. Wszystkim fanom korzennych przypraw i pierników polecam ten przepis najmocniej - pierniki są po prostu przepyszne i rozpływają się w ustach.
- 250 g mąki
- 100 g tartych migdałów (zmielonych)
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 ml płynnego miodu
- 85 g masła
- ¼ szklanki drobno posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
- ¼ szklanki drobno posiekanej, kandyzowanej skórki cytrynowej
Wszytki suche składniki: mąkę, tarte migdały, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawy wymieszać w misce.
W garnku rozpuścić masło i miód, a następnie lekko przestudzić. Masa powinna być jeszcze ciepła.
Do suchych składników wlać roztopione masło z miodem i dokładnie wymieszać na jednolitą masę (można użyć miksera). Ciasto powinno być lepiące. Jeszcze ciepłe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do ostudzenia.
Z przestudzonego ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczając je lekko od góry. Tak ulepione ciastka układać na blaszce wyłożonej pergaminem i piec ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (u mnie z termobiegiem).
Upieczone ciastka pozostawić na chwilę na blaszce, a następnie chłodzić na kratce. Chłodne ciastka polukrować, można też udekorować czekoladą.
Smacznego!
W garnku rozpuścić masło i miód, a następnie lekko przestudzić. Masa powinna być jeszcze ciepła.
Do suchych składników wlać roztopione masło z miodem i dokładnie wymieszać na jednolitą masę (można użyć miksera). Ciasto powinno być lepiące. Jeszcze ciepłe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do ostudzenia.
Z przestudzonego ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczając je lekko od góry. Tak ulepione ciastka układać na blaszce wyłożonej pergaminem i piec ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (u mnie z termobiegiem).
Upieczone ciastka pozostawić na chwilę na blaszce, a następnie chłodzić na kratce. Chłodne ciastka polukrować, można też udekorować czekoladą.
Smacznego!