Marchewka i ciasto to połączenie, które na pierwszy rzut oka mogło by się wydawać niedorzeczne. Jednak jak to często bywa w kuchni, najbardziej niespodziewane połączenia dają najlepsze rezultaty. Marchewka w cieście nadaje mu wilgoci, delikatności i tego wspaniałego żółtawo-złocistego koloru, a dodatkowo jej obecność jest niewyczuwalna w samu.
Ciasto marchewkowe ma jeszcze jedną zaletę - można do niego wrzucić to co mamy pod ręką: orzechy włoskie, laskowe, kawałki czekolady, rodzynki itp.
Ciasto marchewkowe ma jeszcze jedną zaletę - można do niego wrzucić to co mamy pod ręką: orzechy włoskie, laskowe, kawałki czekolady, rodzynki itp.
Składniki:
na ciasto:
- 2 jaja
- 200 g cukru
- 150 ml oleju
- 1 i ½ szklanki startej marchewki
- 50 g posiekanych drobno migdałów
- 70 g wiórków kokosowych
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g naturalnego serka kanapkowego
- 6 łyżek cukru pudru
- 50 g masła
Jajka z cukrem utrzeć na białą, puszystą masę. Do utartych jajek dodawać powoli olej, ciągle miksując. Następnie dodać startą marchewkę (na małych oczkach tarki), posiekane migdały i wiórki kokosowe – delikatnie wymieszać. Mąkę połączyć z cynamonem, sodą, solą, proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Ciasto delikatnie wymieszać, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Blachę na mini keksy wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy przenieść ciasto, dzieląc je na równe porcje. Ciasto wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec ok. 35 min. Upieczone mini keksy wyciągnąć na kratkę i pozostawić do przestudzenia.
W między czasie przygotować masę: serek kanapkowy zmiksować z masłem na gładką masę, a następnie dodawać po łyżce cukru pudru, ciągle miksując. Gładką masę wstawić do lodówki, żeby lekko zgęstniała.
Chłodne mini keksy przekrajać poziomo na dwie części. Jedną z nich smarować na wierzchu masą, przykryć drugą częścią i znowu posmarować całość masą. Najlepiej smakują na drugi dzień.
Ciasto można upiec również w tortownicy o średnicy ok. 21 cm.
Smacznego!Blachę na mini keksy wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy przenieść ciasto, dzieląc je na równe porcje. Ciasto wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec ok. 35 min. Upieczone mini keksy wyciągnąć na kratkę i pozostawić do przestudzenia.
W między czasie przygotować masę: serek kanapkowy zmiksować z masłem na gładką masę, a następnie dodawać po łyżce cukru pudru, ciągle miksując. Gładką masę wstawić do lodówki, żeby lekko zgęstniała.
Chłodne mini keksy przekrajać poziomo na dwie części. Jedną z nich smarować na wierzchu masą, przykryć drugą częścią i znowu posmarować całość masą. Najlepiej smakują na drugi dzień.
Ciasto można upiec również w tortownicy o średnicy ok. 21 cm.