Ostatnio zrobiłam eklerki - nie takie zupełnie zwyczajne… Eklerki w wersji mini. Pamiętam dobrze eklerki z dzieciństwa, które nie mieściły się w dłoni, a po ich zjedzeniu człowiek był zasłodzony na wieki. W celu nadania odrobiny kwaśności masie budyniowej, do nadzienia moich mini eklerków postanowiłam dodać dżem wiśniowy.
Przepis na ciasto ptysiowe pochodzi z magazynu „Kuchnia”
Składniki (na 20-24 sztuki)
Ciasto ptysiowe:
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki wody
- 120 g masła
- ¼ łyżeczki cukru
- ¼ łyżeczki soli
- szklanka mąki (150 g)
- 5 dużych jaj
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 500 ml mleka
- 5-6 łyżek masła
- pół małego słoiczka dżemu wiśniowego
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta ptysiowego: Należy zagotować mleko z wodą, masłem, cukrem i solą. Następnie wsypujemy mąkę, podgrzewamy mieszając drewnianą łyżką, aż ciasto zrobi się gęste i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Gotowe ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy na chwilę, aby przestygło. Do letniego ciasta wbijamy kolejno jajka i ucieramy mikserem.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blachę wykładamy pergaminem. Przy pomocy rękawa cukierniczego wyciskamy 10 cm eklerki, pozostawiając między nimi 5 cm przerwy. Ciastka pieczemy 20 min. Po wyjęciu przecinamy każdego eklerka na pół.
Masa budyniowa: Przygotowujemy budyń zgodnie z opisem na opakowaniu pomniejszając jedynie ilość potrzebnego mleka o połowę (2 budynie – 500 ml mleka). Po ugotowaniu budyń odstawiamy do ostygnięcia. Chłody budyń miksujemy razem z masłem w temp. pokojowej.
Zimne eklerki nadziewamy masą. Na spód eklerka kładziemy niewielką ilość dżemu wiśniowego, a następnie masę budyniową i przykrywamy czapeczką.
W celu przygotowania glazury należy włożyć do garnka masło i czekoladę, powoli rozpuścić oba składniki. Letnią czekoladę wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią eklerki.