niedziela, 6 maja 2012

Sałatka ze szpinaku, z boczkiem wędzonym i jajkiem w koszulce

Szybka i pożywna sałatka dla głodomorów. Jedynym wyzwaniem jest zrobienie jajka w koszulce. Jednak nie jest to aż tak trudne jak by mogło się wydawać. Dzisiaj właśnie zadebiutowałam w ich robieniu, bo mąż się nie podjął. Jajka może nie wyglądają zbyt profesjonalnie ale jak na pierwszy raz to najważniejsze, że nie były surowe, a żółtko było płynne. Podobno trening czyni mistrza, więc kolejne próby będą bardziej udane, przynajmniej mam taką nadzieje;)


Składniki (na 2 porcje):
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 3 cienkie plastry boczku
  • 2 jajka
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki octu
na sos:
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka musztardy angielskiej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Szpinak oczyścić, opłukać zimną wodą i odsączyć na durszlaku. Boczek pokroić w małą kostkę i podsmażyć na gorącej patelni. Boczek powinien być chrupiący.

Przygotować sos do sałatki. Wszystkie potrzebne składniki umieścić w kubku i wymieszać na jednolitą konsystencję. Gotowy sos wymieszać z liśćmi szpinaku.

Szpinak przełożyć do dwóch miseczek,a wierzch posypać smażonym boczkiem.

Wodę z octem zagotować. Jajko wbić do szklanki i wlać do gorącej wody, wcześniej mocno zamieszanej łyżką, tak żeby powstał wir. Jajko gotować ok 3 min (żółtko powinno być lejące). Gotowe jajko ułożyć na liściach szpinaku. To samo zrobić z drugim jajkiem. Sałatkę od razu podawać.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. oj tam następnym razem pójdzie Ci lepiej z jajkiem-wierzę w to:) najważniejsze że smakowało!!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń