środa, 2 maja 2012

Papryka faszerowana

Patrząc męskim okiem, jest to danie prawie idealne... przy przygotowaniu nie brudzi się zbyt dużej ilości misek, talerzy i garnków. Wystarczy je wstawić do piekarnika i samo się robi, nie trzeba za dużo do niego zaglądać, a po wszystkim jest mało do sprzątania. A co najważniejsze danie można zrobić w większej ilość i mieć je na dwa dni, żeby nazajutrz nie głowić się co tu znowu na obiad przygotować.


Składniki (na 3 porcje):
  • 3 czerwone papryki
  • 200g mielonego mięsa
  • 75g białego ryżu
  • puszka pomidorów
  • 1/2 cebuli
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, uważając żeby się nie rozgotował.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju. Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone, posolić je i popieprzyć, a następnie usmażyć. Gdy mięso będzie gotowe, dodać pomidory z puszki i przez chwilę poddusić. Na koniec można jeszcze raz doprawić do smaku. Do gotowego farszu mięsnego dodać ugotowany ryż i wszystko razem wymieszać.

Paprykę przekroić wzdłuż na dwie części, oczyścić z gniazda nasiennego i umyć. Tak przygotowaną paprykę nadziać farszem i ułożyć w wyłożonej folią aluminiową blaszce. Do blaszki wlać wodę na wysokość ok 3 cm i przykryć całość, dość szczelnie folią aluminiową.

Blaszkę z paprykami wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekać 45 minut, po tym czasie ściągnąć wierzchnią folię i zapiekać jeszcze 10 min. W przypadku gdy papryka byłaby jeszcze lekko twardawa, wystarczy pozostawić ją jeszcze w wyłączonym piekarniku, żeby zmiękła. Podawać na ciepło.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Uwielbiam :) Proste rozwiązania ponownie pokazały swoją wyższość :) Super ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię taką papryczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. twoje zdjecie http://luznaqchnia.blogspot.com/2013/06/faszerowane-papryczkinmiam.html

    OdpowiedzUsuń