środa, 23 maja 2012

Ciasto z rabarbarem i kokosem

Sezon rabarbarowy w pełni, więc trzeba korzystać.  Kwaskowaty smak rabarbaru doskonale łączy się ze słodyczą ciasta, dlatego wypróbowałam kolejny przepis na małą słodycz. Tak na marginesie widziałam wiele przepisów na mięso z rabarbarem, jednak jeszcze mam mały dystans do takich połączeń, ale może w końcu się przełamię i coś wypróbuję.


Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki:
  • 200g mąki żytniej (można zastąpić pszenną)
  • 175 g margaryny
  • 215g cukru
  • 2 jajka
  • 100g wiórek kokosowych
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek maślanki lub mleka
  • 400g rabarbaru przed obraniem
  • sól
Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek, a białka lekko ubić z solą. Następnie dodać 90g cukru i dalej ubijać przez ok. 1min. Do ubitych białek wsypać wiórki kokosowe i wszystko razem wymieszać. 

Margarynę ubić na gładką, puszystą masę z pozostałą resztą cukru. Pod koniec ubijania dodać żółtka i jeszcze przez chwilę całość ubijać. 

Do miski wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia, wszystko razem wymieszać. Następnie dodać mleko i masę z margaryny i żółtek. Ciasto wyrobić na jednolitą masę, najlepiej rękami bo jest dość gęste.

Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w paski o długości 1cm. 

Tortownicę lub formę do kwadratowych muffinków wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.  Na spód wyłożyć ciasto i lekko ugnieść. Na wierzch położyć rabarbar, a następnie masę z wiórek kokosowych. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, przez ok. 25-35 min, w zależności od wielkości formy.

Smacznego!



3 komentarze:

  1. fajne połączenie, początki letnich smaków!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana, widzę, że nadrabiasz zaległosci w ekspresowym tempie ;) z tego wnioskuje, że czujecie się dobrze :)
    pozdrawiamy z Gościszewka!
    Edit

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak z małą pomocą męża wracam do życia blogowego:) Pozdrawiam was wszystkich serdecznie i mam nadzieję, że niedługo się zobaczymy.
      Ewelina

      Usuń