poniedziałek, 7 maja 2012

Ananasowe muffinki z kremem

Przepis na to ciasto dostałam od mojej kuzynki. Trochę musiał oczywiście poleżeć zanim go wcieliłam w życie, a raczej mój mąż.
Babeczki są naprawdę wyśmienite, wilgotne, słodkie ciasto komponuje się znakomicie ze specyficznym słodko-słonym smakiem kremu. Osoby, które nie posiadają foremek do muffinków lub nie lubią się rozdrabniać mogą zrobić ciasto w jednej prostokątnej formie.


Składniki (na ok 24 sztuki):
na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru (jak dla mnie wystarczyła by jedna szklanka)
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 1 puszka ananasa
na krem:
  • 1/2 kostki masła
  • 1 opakowanie serka kanapkowego naturalnego
  • 1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem na białą, puszystą masę. Do miski wsypać mąkę i sodę, całość wymieszać. Ananasy pokroić w drobną kostkę. Do miski z mąką dodać ubite jajka i delikatnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać pokrojone ananasy i sok z puszki.

Gdy ciasto już będzie dobrze wymieszane napełnić nim foremki do muffinków. Piec w piekarniku na złoty kolor (ok 20 min) w temperaturze 180 stopni. Upieczone babeczki chłodzić na kratce.

W międzyczasie przygotować krem. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę i następnie dodawać powoli serek, ciągle miksując. Gotową masą można udekorować wierzch przestudzonych muffinek lub przekroić je na pól i kremem posmarować w środku. Gotowe babeczki schłodzić w lodówce. Najlepiej smakują na następny dzień.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a Tu z balkonu bach na ziemie ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musiałam bardzo uważać bo upadek ciastka z 10 piętra mógłby skończyć się tragicznie dla przechodniów;)Pozdrawiam

      Usuń