piątek, 9 kwietnia 2010

Sernik wiedeński z cytrynową nutką


Składniki:
  • 70 dag sera twarogowego (trzykrotnie mielonego)
  • 5 jajek
  • 25-30 dag cukru pudru
  • 7dag masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki kaszy manny
  • skórka z jednej cytryny
  • sok z cytryny
  • łyżka bułki tartej
  • tłuszcz do wysmarowanie formy

Przygotowanie:

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć w misce, dodając partiami cukier puder (część cukru zostawić do piany) i żółtka, stale ucierając. Do masy jajecznej dodać ser i wszystko razem wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i dodać ją do sera - razem na przemian z mąka ziemniaczaną. Dodać skórkę i sok ze sparzonej wcześniej cytryny. Na koniec dodać kasze manną, lekko całość wymieszać.

Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelać masę serową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na 40-50 min. Upieczony sernik można posmarować z wierzchu czekoladową polewą do tortu.

Smacznego!




7 komentarzy:

  1. piękny sernik i do tego cytrynowy....musi być pyszny

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne zdjęcia
    i sernik.. taki słoneczny

    OdpowiedzUsuń
  3. sernik zapowiada sie pysznie... ale ta kawa w tle... mmmm... poezja! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda ten serniczek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. serniczki są pyszne, a twój mnie zachwycił :)

    OdpowiedzUsuń
  6. serniki uwielbiam! Twój wygląda bardzo smacznie... a do tego ta kawa... :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za miłe komentarze. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń