wtorek, 9 lutego 2010

Kokosowa Panna Cotta z puree ananasowym


Składniki (na 4 sztuki)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • puszka ananasów
Przygotowanie

Mleko kokosowe przelać do garnka, dodać do niego połamaną czekoladę i wszystko razem zagotować (po zagotowaniu ściągnąć z ognia). Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Szklankę z żelatyną można umieścić w garnku z gorącą wodą, co spowoduje całkowite jej rozpuszczenie. Rozpuszczoną żelatynę dodać do zagotowanego mleka i wszystko razem wymieszać. Przelać do 4 przygotowanych miseczek, odstawić do ostygnięcia. Zimną panna cotte włożyć do lodówki i pozostawić do całkowitego zastygnięcia.

Plastry ananasów pokroić i rozdrobnić widelcem. Przenieść do garnka, dodać sok z puszki i wszystko gotować ok. 10-15 min na wolnym ogniu do miękkości. Gotowe puree pozostawić do ostygnięcia. Na wierzch zastygniętej panna cotty nałożyć puree ananasowe.





1 komentarz: