wtorek, 9 lutego 2010

Domowa pizza

Pizza to jedno z niewielu dań, któremu nie mogą się oprzeć moi domownicy. Skłamałabym mówiąc, że często ją robimy samodzielnie, bo zazwyczaj jest tak, że jak człowieka dopadnie chęć na pizze to już szybciej jest ją zamówić niż wziąć się do roboty. Ale czasami w sobotę, gdy się zaplanuje ochotę na pizze i wygospodaruje trochę czasu to nigdy bym nie zamieniła domowej pizzy na żadną inną, choć Pan z pizzerii blisko domu oferuję naprawdę wyśmienitą:)



Składniki
na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml mleka
  • 125 g masła
  • 40 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
na nadzienie:
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 250 g dowolnej szynki
  • 200 g sera
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
na sos pomidorowy:
  • puszka krojonych pomidorów
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Do miski wsypać przesianą mąkę i sól. W kubku wymieszać ciepłe mleko, drożdże, cukier i wlać do miski z mąką. Masło rozpuścić i przestudzone dodać do reszty składników. Ciasto wyrabiać do czasu aż będzie gładkie, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 min do wyrośnięcia.

Cebule pokroić w piórka, a piórka na ćwiartki. Pokrojoną cebule podsmażyć na 2 łyżkach masła. Pieczarki oczyścić i obmyć, następnie pokroić w cienkie plasterki. Pokrojone pieczarki posolić i podsmażyć na suchej patelni. Szynkę pokroić w kostkę i również podsmażyć na suchej patelni. Zmieszać razem ostudzoną cebulę i pieczarki. Ser zetrzeć na tarce.

Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wrzucić czosnek i lekko go podsmażyć. Następnie dodać pomidory z puszki, łyżeczkę majeranku, cukru oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos podgrzewać na małym ogniu do czasu aż lekko odparuje i zgęstnieje.

Duża blachę z piekarnika wyłożyć pergaminem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wielkość blachy lub za pomocą zmoczonych rąk rozciągnąć ciasto na całą blaszkę. Ciasto drożdżowe posmarować na wierzchu przygotowanym sosem pomidorowym. Następnie rozłożyć cebulę zmieszaną z pieczarkami, potem podsmażoną szynkę, a całość na wierzchu posypać obficie serem. Pizze piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez 35 min.


1 komentarz: