Danie banalne w przygotowaniu, a zarazem takie smaczne.. cóż więcej tu dodać...
Składniki (na 3 porcje):
- 1 szklanka ryżu
- 2 ½ szklanki mleka
- 4 duże jabłka
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru
- sok z połówki cytryny
Ugotować ryż na mleku: do garnka wlać mleko dodać ryż i szczyptę soli,. Całość gotować na wolnym ogniu (często mieszając), do momentu gdy ryż „wypije całe mleko”. Ugotowany ryż przykryć i odstawić do przestygnięcia.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka uprażyć w garnku z dodatkiem cynamonu, cukru i soku z połówki cytryny. Oczywiście ilość cukru można dodać więcej niż w przepisie - w zależności od rodzaju jabłek i naszego upodobania.
Naczynie żaroodporne (lub słoiczki) wysmarować odrobiną masła i napełnić na przemian ryżem i jabłkami. Wierzch zapiekanki można dodatkowo oprószyć cukrem i cynamonem. Całość zapiekać pod przykryciem ok. 40 min w temp. 180 stopni.
Smacznego !
fajny pomysł z tymi słoiczkami :) a ryż taki uwielbiam
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ten ryż!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Tyle lat nie przepadałam za ryżem na mleku...ale ten wygląda niezwykle smakowicie!
OdpowiedzUsuńsłoiczki są genialne :) mogłabym taki ryż zajadać niemal codziennie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło!
smakowite:) chetnie bym sobie zjadla...:)
OdpowiedzUsuń