Tartę z brokułami jadłam pierwszy raz w Francuskim Łączniku, w Poznaniu przy Parku Sołackim. Pamiętam ten dzień, jakby to było wczoraj….. Po zimowym spacerze, mój luby zabrał mnie właśnie do tej małej restauracyjki . Mają tam w ofercie ogromny wybór tart - zarówno na słodko jak i na słono. Wybór był naprawdę trudny…- padło na brokuły. Tamta tarta, różniła się trochę od tej zaproponowanej przeze mnie, była na cieście francuskim, z rokforem i jabłkiem. Była naprawdę pyszna, więc postanowiłam stworzyć coś podobnego. Poniżej rezultat mojej wesołej twórczości.
Składniki
Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła (zimne i twarde)
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- opakowanie mrożonych brokuł (lub jeden świeży)
- 1-2 gruszki
- 150 g sera niebieski lazur
- 100 g orzechów włoskich
- 200 ml śmietany 18%
- 3 jajka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Do miski wrzucamy mąkę, masło, sól i dodajemy łyżkę oleju. Wszystko szybko wyrabiamy, stopniowo dolewając wodę. Gdy ciasto osiągnie w miarę jednolitą konsystencję i zacznie się odrywać się od miski - formujemy z niego kulę i chłodzimy w lodówce przez ok. 30-40 min.
Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy brokuły i gotujemy na małym ogniu ok. 8 min - żeby się nie rozpadły. Ugotowane brokuły odcedzamy. Gruszkę myjemy i kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce. Przestygnięte brokuły mieszamy razem z gruszką i serem.
W naczyniu mieszamy składniki na sos śmietanowy: śmietanę i jaka. Doprawiamy wszytko do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos powinien mieć wyrazisty smak, żeby tarta nie była zbyt mdła.
Blaszkę na tarte wysmarowujemy odrobiną margaryny i posypujemy bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek i wykładamy nim blaszkę (razem z bokami). Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy pergaminem, a następnie wysypujemy na jego wierzch fasolę (wykorzystywaną wyłącznie do podpiekania ciasta) i całość pieczemy ok. 10 min w temp. 180 stopni Celsjusza.
Podpieczony spód tarty wyciągamy z piekarnika, usuwamy fasolę i pergamin. Na kruche ciasto wykładamy brokuły i zalewamy je wcześniej przygotowanym sosem. Na wierzchu układamy orzechy włoskie (lekko wciskając je do środka tarty). Zapiekamy wszystko ok. 40 min w temp. 180 stopni. Podawać na ciepło.
Uwaga! Dodane do nadzienia brokuły i gruszka są dosyć wodniste, co może spowodować wydłużenie czasu pieczenia tarty. Ja piekłam swoją ok. 55 min ale wszystko zależy od piekarnika, dlatego w czasie pieczenia należy sprawdzać nożem czy sos śmietanowy już się ściął i jest gęsty (jeżeli na powierzchni noża nie pozostaje ciekły sos to znak że tarta jest już dobra).
Smacznego !
Kilka dni temu przygotowałem tartę z brokułami. Chętnie spróbowałbym z dodatkiem lazura i gruszek - brzmi bardzo ciekawie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta. U mnie też niebawem pojawi się pewna propozycja :) uwielbiam piec i oczywiście jesc tarty :) Mam na twoją ogromną ochotę :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
podobają mi się takie odważne połączenia
OdpowiedzUsuńbrokuły i gruszki..
ale wciąż zbyt mało we mnie odwagi, by je spróbowac
do kasiaaaa24: ja też bardzo lubię tarty. Choć muszę się przyznać, że na początku podchodziłam do nich z pewnym dystansem.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdo asiejka: nie dziwią mnie twoje obawy, ja też jestem raczej ostrożna z wynalazkami w kuchni. Zawsze można ograniczyć ilość gruszki lub ją ominąć w przepisie. Ale w tym wypadku lekko słodki smak gruszki dobrze się komponuje z solonym lazurem i intensywnym smakiem orzechów włoskich. zachęcam do zaryzykowania:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńW jakim trybie pieczesz? Z termoobiegiem, czy po prostu góra - dół? A może jeszcze inaczej?
OdpowiedzUsuńDzięki z góry za odpowiedź. Ola
Mam zwykły piekarnik gazowy więc piekę góra-dół. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy czas pieczenia 55 minut to łącznie z pieczeniem samego ciasta czy oprócz niego?
OdpowiedzUsuńadwokat z urzedu rzeszow
OdpowiedzUsuń