Miękkie warzywa zanurzone w kremowym sosie śmietanowym rozpływają się po prostu same w ustach. Tak w skrócie można opisać to danie. Co ciekawe osoby na co dzień stroniące od warzyw w jakiejkolwiek postaci bardzo chętnie pałaszowały tarte ku własnemu zdziwieniu…
Oryginalny przepis można znaleźć tutaj.
Składniki
Na ciasto:
Do miski wrzucamy mąkę, masło, sól i dodajemy łyżkę oleju. Wszystko szybko wyrabiamy, stopniowo dolewając wodę. Gdy ciasto osiągnie w miarę jednolitą konsystencję i zacznie odrywać się od miski - formujemy z niego kulę i chłodzimy w lodówce przez 30-40 min.
W czasie gdy ciasto się chłodzi, mieszankę warzyw wrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju i dusimy pod przykryciem do miękkości. Podczas duszenia, warzywa należy doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Miękkie warzywa odstawiamy do ostygnięcia.
W naczyniu mieszamy składniki na sos śmietanowy: śmietanę, mleko i jaka. Doprawiamy wszytko do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos powinien mieć wyrazisty smak, żeby tarta nie była za mdła.
Blaszkę na tarte wysmarowujemy odrobiną margaryny i posypujemy bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek i wykładamy nim blaszkę (razem z bokami). Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy pergaminem, wysypujemy na jego wierzch fasolę (wykorzystywaną wyłącznie do podpiekania ciasta) i całość pieczemy ok. 10 min w temp. 180 stopni.
Następnie ścieramy ser na tarce i mieszamy go z chłodnymi warzywami. Podpieczony spód traty wyciągamy z piekarnika, usuwamy fasolę i pergamin. Na kruche ciasto wykładamy warzywa i zalewamy je wcześniej przygotowanym sosem. Zapiekamy wszystko ok. 30 min w temp. 180 stopni. Podawać na ciepło.
Składniki
Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła (zimne i twarde)
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- 750 g mrożonych warzyw
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 100 g sera żółtego
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Do miski wrzucamy mąkę, masło, sól i dodajemy łyżkę oleju. Wszystko szybko wyrabiamy, stopniowo dolewając wodę. Gdy ciasto osiągnie w miarę jednolitą konsystencję i zacznie odrywać się od miski - formujemy z niego kulę i chłodzimy w lodówce przez 30-40 min.
W czasie gdy ciasto się chłodzi, mieszankę warzyw wrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju i dusimy pod przykryciem do miękkości. Podczas duszenia, warzywa należy doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Miękkie warzywa odstawiamy do ostygnięcia.
W naczyniu mieszamy składniki na sos śmietanowy: śmietanę, mleko i jaka. Doprawiamy wszytko do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos powinien mieć wyrazisty smak, żeby tarta nie była za mdła.
Blaszkę na tarte wysmarowujemy odrobiną margaryny i posypujemy bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek i wykładamy nim blaszkę (razem z bokami). Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy pergaminem, wysypujemy na jego wierzch fasolę (wykorzystywaną wyłącznie do podpiekania ciasta) i całość pieczemy ok. 10 min w temp. 180 stopni.
Następnie ścieramy ser na tarce i mieszamy go z chłodnymi warzywami. Podpieczony spód traty wyciągamy z piekarnika, usuwamy fasolę i pergamin. Na kruche ciasto wykładamy warzywa i zalewamy je wcześniej przygotowanym sosem. Zapiekamy wszystko ok. 30 min w temp. 180 stopni. Podawać na ciepło.
Uwielbiam warzywne tary :) Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńa jakiej mieszanki warzyw użyłaś?
OdpowiedzUsuńKupuje mrożone warzywa na patelnię w Biedronce, są tam brokuły, ziemniaki, marchewka, fasola i kukurydza.
OdpowiedzUsuńw końcu zrobiłam swoją. Wyszła naprawdę przepyszna. Dziękuję za inspirację i zapraszam do mnie: www.malosolny.blogspot.com
OdpowiedzUsuńTo bardzo się cieszę, że tarta wyszła i najważniejsze, że smakowała:)Dziękuję za zaproszenie:)
OdpowiedzUsuń