niedziela, 22 maja 2011

Krem kataloński (Crema catalana)

Pamiętam jak pierwszy raz jadałam crème brûlée… na wierzchu chrupiąca skórka ze słodkiego karmelu, a pod spodem delikatny, jedwabisty krem – po prostu niebo w gębie;) Zawsze marzyłam o zrobieniu takiego cuda sama w domu, no i się doczekałam. W tym miejscu muszę podziękować mojej kochanej mamie, która kupiła mi potrzebne oprzyrządowanie:)

Chęci były ogromne na crème brûlée, ale w okolicznych sklepach nie znalazłam prawdziwej wanilii - za to były laski cynamonu. Tak w ramach rekompensaty powstał krem kataloński. Poniżej uwiecznienie moich poczynań.


Składniki (na 4 porcje):
  • 300 ml śmietany 30%
  • ¼ szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 2 laski cynamonu
  • Skórka z ¼ cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru
Na karmel:
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • ¼ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:

Śmietanę i mleko wlać do garnka, dodać przełamane laski cynamonu i skórkę z wcześniej sparzonej cytryny- całość podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Ciepłą śmietanę przecedzić przez sitko (odrzucając skórkę z cytryny i cynamon).

Żółtka utrzeć razem z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Do tak ubitej masy dodać chłodną śmietanę i delikatnie wszytko razem wymieszać.

Masę na krem przelać do czterech żaroodpornych naczynek - kokilek. Naczynka umieścić w większym (również żaroodpornym) naczyniu wypełnionym wodą. Całość wstawić do piekarnika i piec około 40 min w temperaturze 180 stopni, aż masa się zetnie.

Upieczony krem odstawić do ostygnięcia. Brązowy cukier wymieszać razem z cynamonem i posypać nim każdy deser. Przy pomocy palnika cukier stopić na karmel. Tak przygotowany krem schłodzić w lodówce.

Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Wow, wstyd się przyznać ale sądziłam że niewiele jest możliwości kombinowania z creme brulee - a tutaj w wersji idealnej dla mnie, cynamonowej! Piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. boska rozpusta! uwielbiam! koniecznie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie desery to właśnie to co tygryski lubią najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniała uczta dla kubków smakowych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I to jest prawdziwy krem kataloński! najlepszy wg oryginalnego przepisu,bez udziwnień.

    OdpowiedzUsuń
  6. crema catalana w przeciwieństwie do crème brûlée robi się na mleku a nie śmietanie, więc Twój przepis to fuzja obu tych deserów :)

    OdpowiedzUsuń