Delikatna, rozpływająca się mozarella, słodkie soczyste mango, a wszystko zwięczone ostro-słodkim sosem z dodatkiem chili…. To tak w skrócie o dzisiejszej mojej propozycji.
Osobiście przepadam za tradycyjną sałatką caprese, a w szczególności w sezonie, kiedy to mamy pod ręką świeże, własnoręcznie wyhodowane pomidory. Jednak czasami miła jest jakaś odmiana i ten dreszczyk emocji przed nowym, dotąd nie znanym połączeniem smaków.
Oryginalny przepis pochodzi z miesięcznika „Kuchnia”, a poniżej zamieszczam swój, z pewnymi udogodnieniami produktowymi.
Składniki (na 2 porcje):
Mango obrać i pokroić w plasterki omijając pestkę. Mozarellę pokroić w plasterki i układać ją na talerzu, na przemian z mango.
Z papryczki chili usunąć pestki i pokroić ją w małą kostkę. Wszystkie składniki sosu wraz z pokrojoną papryczką chili umieścić w małym słoiku, a następnie zamknąć go szczelnie i parokrotnie wstrząsnąć - tak aby wszystkie składniki razem się połączyły. Tak przygotowanym sosem polać mozarellę oraz mango. Gotową sałatkę chłodzić co najmniej przez 30 min w lodówce.
Smacznego!
Oryginalny przepis pochodzi z miesięcznika „Kuchnia”, a poniżej zamieszczam swój, z pewnymi udogodnieniami produktowymi.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 kulki mozarelli
- 1 dojrzałe mango
- skórka otarta z ½ limonki
- sok z ½ limonki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka oleju z pestek winogron
- ½ papryczka chili
- szczypta soli
Mango obrać i pokroić w plasterki omijając pestkę. Mozarellę pokroić w plasterki i układać ją na talerzu, na przemian z mango.
Z papryczki chili usunąć pestki i pokroić ją w małą kostkę. Wszystkie składniki sosu wraz z pokrojoną papryczką chili umieścić w małym słoiku, a następnie zamknąć go szczelnie i parokrotnie wstrząsnąć - tak aby wszystkie składniki razem się połączyły. Tak przygotowanym sosem polać mozarellę oraz mango. Gotową sałatkę chłodzić co najmniej przez 30 min w lodówce.
Smacznego!
Cudowna! Jestem zachwycona takim połączeniem! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńHmmmm. Jeżeli już jest chilli to jest dobrze. Połączenie smaków arcyciekawe. Zdecydowanie do wypróbowania :D
OdpowiedzUsuńTakiej wersji nie widziałam :) Brzmi intrygjaco, może kiedyś się skuszę! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńmango i mozzarella? hmm. ciekawe połączenie. a sos jaki interesujący!
OdpowiedzUsuńWidziałam ten przepis w Kuchni i też mnie zainteresowała a skoro piszesz że warto zrobić no to zrobię:)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, mango w towarzystwie chili uwielbiam, ser ma chyba lekko łagodzić to wszystko, bardzo fajny przepis.
OdpowiedzUsuńFajna !!! Kusząco wygląda :)
OdpowiedzUsuń