poniedziałek, 16 sierpnia 2010

Domowe pierogi z kaszą gryczaną, fetą i rozmarynem

Po dłuższej przewie wakacyjno – wypoczynkowej czas powrócić do rzeczywistości i zabrać się do roboty… i do dalszego pisania bloga…A jak wszyscy dobrze wiemy takie powroty z wakacji nie należą do najmilszych (poza powrotem do pisania bloga;)), więc trzeba je sobie umilać chociaż małymi weekendowymi przyjemnościami. U mnie to już prawie zwyczaj: tydzień temu grill u znajomych w Jarocinie, w ten weekend „Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku” w Poznaniu, a w przyszły Kaszuby…. już nie mogę się doczekać.

Między pracą, a wyjazdami zawsze znajdzie się jeszcze czas na przyjemność z gotowania i oczywiście zjedzenia czegoś dobrego:) W tym tygodniu zabrałam się za zrobienie pierogów z kaszą gryczaną i fetą. Jako sezonowy pożeracz pierogów z owocami podeszłam trochę sceptycznie do tego pomysłu, ale było to zupełnie nie potrzebne, bo pierogi wyszły znakomite i wszystkim smakowały.


Składniki (na 45 nie za dużych sztuk):

Na farsz:
  • 100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)
  • 250 g sera feta
  • 20 listków rozmarynu
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz
Na ciasto:
  • 250-300 g mąki
  • letnia woda
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Kaszę gryczaną ugotować na sypko w osolonej wodzie i przestudzić. Do ostudzonej kaszy dodać pokruszony ser feta i posiekany drobno rozmaryn. Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać, a na koniec całość doprawić solą i pieprzem.

Z mąki, wody i szczypty soli zagnieść elastyczne ciasto. Wyrobione dobrze ciasto podzielić na 4 porcje i po kolei każdą dość cienko rozwałkowywać. Z poszczególnych płatów ciasta wycinać krążki za pomocą szklanki. Na każdy krążek nakładać farsz i zlepiać dobrze brzegi, tak aby powstał pieróg.

Pierogi gotować we wrzącej się i osolonej wodzie – od wypłynięcia na wierzch jeszcze 3 min.

Smacznego!


5 komentarzy:

  1. o matko boska, jak ja uwielbiam takie pierogi... jestem wegetarianka i mam bzika na punkcie innych niż normalnie smaków - rozpłynęłam się!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ła, pierożki to ja zawsze, z kaszą gryczaną uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaskakuje mnie to, jak w pierogach świetnie smakuje kasza albo ziemniaki. Nie wyobrażam sobie inaczej jeść kaszy albo ziemniaków z ciastem - bo niby jak?
    Pierogi to magiczna potrawa, coraz częściej się w tym utwierdzam :D

    OdpowiedzUsuń