niedziela, 7 lutego 2010

Tarta warzywna

Miękkie warzywa zanurzone w kremowym sosie śmietanowym rozpływają się po prostu same w ustach. Tak w skrócie można opisać to danie. Co ciekawe osoby na co dzień stroniące od warzyw w jakiejkolwiek postaci bardzo chętnie pałaszowały tarte ku własnemu zdziwieniu…


Oryginalny przepis można znaleźć tutaj.

Składniki

Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła (zimne i twarde)
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
Na farsz:
  • 750 g mrożonych warzyw
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 100 g sera żółtego
Sos śmietanowy:
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie

Do miski wrzucamy mąkę, masło, sól i dodajemy łyżkę oleju. Wszystko szybko wyrabiamy, stopniowo dolewając wodę. Gdy ciasto osiągnie w miarę jednolitą konsystencję i zacznie odrywać się od miski - formujemy z niego kulę i chłodzimy w lodówce przez 30-40 min.

W czasie gdy ciasto się chłodzi, mieszankę warzyw wrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju i dusimy pod przykryciem do miękkości. Podczas duszenia, warzywa należy doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Miękkie warzywa odstawiamy do ostygnięcia.

W naczyniu mieszamy składniki na sos śmietanowy: śmietanę, mleko i jaka. Doprawiamy wszytko do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos powinien mieć wyrazisty smak, żeby tarta nie była za mdła.

Blaszkę na tarte wysmarowujemy odrobiną margaryny i posypujemy bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek i wykładamy nim blaszkę (razem z bokami). Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy pergaminem, wysypujemy na jego wierzch fasolę (wykorzystywaną wyłącznie do podpiekania ciasta) i całość pieczemy ok. 10 min w temp. 180 stopni.

Następnie ścieramy ser na tarce i mieszamy go z chłodnymi warzywami. Podpieczony spód traty wyciągamy z piekarnika, usuwamy fasolę i pergamin. Na kruche ciasto wykładamy warzywa i zalewamy je wcześniej przygotowanym sosem. Zapiekamy wszystko ok. 30 min w temp. 180 stopni. Podawać na ciepło.


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam warzywne tary :) Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jakiej mieszanki warzyw użyłaś?

    OdpowiedzUsuń
  3. Kupuje mrożone warzywa na patelnię w Biedronce, są tam brokuły, ziemniaki, marchewka, fasola i kukurydza.

    OdpowiedzUsuń
  4. w końcu zrobiłam swoją. Wyszła naprawdę przepyszna. Dziękuję za inspirację i zapraszam do mnie: www.malosolny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. To bardzo się cieszę, że tarta wyszła i najważniejsze, że smakowała:)Dziękuję za zaproszenie:)

    OdpowiedzUsuń