poniedziałek, 18 stycznia 2010

Aromatyczne spaghetti


Składniki (2 duże porcje)
  • 250 g mięsa mielonego
  • 200 g makaronu spaghetti
  • ząbek czosnku
  • 1,5 cm korzenia imbiru-utartego
  • łyżka soku z limonki
  • pieprz
  • sól
Sos
  • łyżka oleju
  • 1 cebula
  • papryka czerwona
  • ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • łyżeczka cukru

Przygotowanie

Mięso włożyć do miski. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z limonki, doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać i wstawić na 30 min do lodówki.

Przygotowanie sosu: rozgrzać olej na patelni i podsmażyć na nim cebulę i czosnek. Po chwili dodać pokrojoną w paski paprykę i wszystko podsmażać ok. 5 min. Następnie dodać pomidory z puszki, cukier, sól i pieprz. Wszystko dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając. W przypadku gdy sos będzie za gęsty można dodać trochę wody.

W tym czasie zrobić niewielkie kulki z mięsa. Włożyć je do sosu, przykryć i dusić ok. 30 min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy sos już jest prawie gotowy zagotować lekko osoloną wodę i ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Uwaga! Dla miłośników mocnych ostrych sosów: w czasie przygotowywania sosu pomidorowego można dodać jedną papryczkę chili oraz jedną łyżkę świeżej kolendry.




2 komentarze:

  1. Apetycznie wygląda, na pewno dobrze smakuje !!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dołączm już do listy - do wypróbowania :)

    Marta

    OdpowiedzUsuń