Składniki (na 2 porcje)
- ok. 11 rurek makaronu cannelloni
- 250 g mięsa mielonego
- 150 g pieczarek
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 150 g żółtego sera
- łyżka mąki
- sól,
- pieprz
- puszka krojonych pomidorów
- ząbek czosnku
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki umyć i pokroić w dość drobną kostkę. Podsmażyć je na rozgrzanej patelni, lekko osolić. Do podsmażonych pieczarek dodać mięso mielone i wszystko jeszcze raz podsmażyć. Mięso doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Do szklanki wsypać łyżkę mąki i wymieszać ją z niewielką ilością wody. Dodać do mięsa pod koniec smażenia i chwile jeszcze podsmażyć. Mąka zapobiegnie późniejszemu wypadaniu farszu z makaronu. Usmażone mięso pozostawić do ostygnięcia.
Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wrzucić czosnek i lekko go podsmażyć. Następnie dodać pomidory z puszki, łyżeczkę majeranku, cukru oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos podgrzewać na małym ogniu do czasu aż lekko odparuje i zgęstnieje.
W małym garnku zagotować wodę. Do wrzącej wody wrzucać po ok. 4 sztuki makaronu i gotować na małym ogniu ok. 8 min , aż będzie al dente. Ugotowany makaron wyciągnąć na talerz i pozostawić do przestygnięcia.
Chłodny makaron faszerować farszem mięsnym przy pomocy małej łyżeczki. Nadziane cannelloni układać w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i na wierzch polać je sosem pomidorowym oraz posypać serem. W przypadku małego naczynia można makaron układać piętrowo. Tak przygotowany makaron włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekać ok. 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz