piątek, 15 stycznia 2010

Cannelloni z mięsem i pieczarkami

Cannelloni to jedno z moich ulubionych dań. Zamiłowanie do makaronu chyba odziedziczyłam po moim dziadku-on jest naprawdę wielbicielem wszelkiego rodzaju kluch (je nawet ogórkową z makaronem).



Składniki (na 2 porcje)
  • ok. 11 rurek makaronu cannelloni
  • 250 g mięsa mielonego
  • 150 g pieczarek
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 150 g żółtego sera
  • łyżka mąki
  • sól,
  • pieprz
Sos
  • puszka krojonych pomidorów
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki umyć i pokroić w dość drobną kostkę. Podsmażyć je na rozgrzanej patelni, lekko osolić. Do podsmażonych pieczarek dodać mięso mielone i wszystko jeszcze raz podsmażyć. Mięso doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Do szklanki wsypać łyżkę mąki i wymieszać ją z niewielką ilością wody. Dodać do mięsa pod koniec smażenia i chwile jeszcze podsmażyć. Mąka zapobiegnie późniejszemu wypadaniu farszu z makaronu. Usmażone mięso pozostawić do ostygnięcia.

Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wrzucić czosnek i lekko go podsmażyć. Następnie dodać pomidory z puszki, łyżeczkę majeranku, cukru oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos podgrzewać na małym ogniu do czasu aż lekko odparuje i zgęstnieje.

W małym garnku zagotować wodę. Do wrzącej wody wrzucać po ok. 4 sztuki makaronu i gotować na małym ogniu ok. 8 min , aż będzie al dente. Ugotowany makaron wyciągnąć na talerz i pozostawić do przestygnięcia.

Chłodny makaron faszerować farszem mięsnym przy pomocy małej łyżeczki. Nadziane cannelloni układać w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i na wierzch polać je sosem pomidorowym oraz posypać serem. W przypadku małego naczynia można makaron układać piętrowo. Tak przygotowany makaron włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekać ok. 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz