środa, 20 czerwca 2012

Tarta z truskawkami i kremem waniliowym

Jak jest gorąco na dworze to nie chce się siedzieć w gorącej kuchni z włączonym piekarnikiem, dlatego latem preferuję ciasta bez pieczenia. Oczywiście nie zawsze się to udaje, bo czasem najdzie człowieka ochota na pyszną, ciepłą i świeżą drożdżówkę z owocami... Póki co nie mam takich zachcianek więc korzystając z okazji dzisiaj wypróbowałam kolejną wariację na temat owocowej tarty z kremem.


Składniki:
na ciasto:
  • 1 opakowanie markiz z kokosowym nadzieniem (np. Hity kokosowe)
  • 100g masła
na masę:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem na 500 ml
  • 400ml mleka
  • 200ml śmietany 30%
  • 2 łyżki żelatyny
do dekoracji:
  • 250g truskawek
  • galaretka truskawkowa (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Ciastka wsypać do woreczka i przy pomocy tłuczka do mięsa rozkruszyć. Masło roztopić i lekko je przestudzić. W misce wymieszać pokruszone ciastka i masło. Tak przygotowanym „kruchym ciastem” wyłożyć dno i boki (ok. 3 cm) tortownicy o średnicy 20 cm. Wstawić blaszkę do lodówki, żeby ciasto się schłodziło.

Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pomniejszając jedynie ilość użytego mleka do 400ml.Gotowy budyń odstawić do przestygnięcia. Żelatynę zalać połową szklanki gorącej wody i dobrze wymieszać. Do jeszcze ciepłego budyniu wlać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać mikserem, żeby nie było grudek. Masę zostawić do wystygnięcia.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą budyniową. Gotową masę przełożyć na spód z ciastek i wstawić na dwie godziny do lodówki.

Wierzch schłodzonej tarty udekorować cienko pokrojonymi truskawkami. Można także całość zalać niewielką ilością tężejącej galaretki (przygotowanej z wykorzystaniem 200ml wody).

Smacznego!

3 komentarze: