czwartek, 7 czerwca 2012

Drożdżówka z serem i truskawkami

Skrzyżowanie moich dwóch, chyba najbardziej lubianych ciast, a do tego jeszcze truskawki...
Pytam się w środę mojego męża czy chce jakieś ciasto na „długi” weekend. On stanowczo odmawia twierdząc, że ma już dosyć słodkiego. Jednak nie była bym sobą gdybym czegoś nie zrobiła, choć małej blaszki. Tak powstała drożdżówka ze serem i truskawkami, której połowę mój mąż sam pochłonął do wieczora;) I jak tu wierzyć mężczyźnie... hihi


Składniki:
na ciasto:
  • 250g mąki
  • 150ml ciepłego mleka
  • 20g drożdży
  • 50g cukru
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
na nadzienie:
  • 350g serka śmietankowego lub mielonego twarogu
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z cytryny
  • 300g truskawek
  • 1 łyżka mąki
na kruszonkę:
  • 150g mąki
  • 100g miękkiej margaryny
  • 50g cukru
Przygotowanie:

Drożdże wymieszać razem z ciepłym mlekiem. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać olej i pośrodku zrobić dołek, do którego wlać mleko z drożdżami. Całość odstawić na ok 10 min. Po upływie tego czasu ciasto zagnieść na jednolitą masę i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.

Przygotować masę serową. Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Serek wymieszać ze śmietaną, cukrem i jajkiem. Następnie dodać skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty z jednej połówki.

Tortownicę o średnicy 30cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej o 1 cm od blachy, tak żeby powstał mały rant. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć blachę, lekko po nakłuwać je widelcem i odstawić jeszcze na 10 min.

W międzyczasie umyć truskawki, usunąć szypułki i pokroić na połówki. Do pokrojonych truskawek dodać łyżkę mąki i delikatnie wymieszać.

Wszystkie składniki na kruszonkę wsypać do miski i zagnieść, tworząc małe kulki.

Na spód z ciasta drożdżowego wylać masę serową, na jej wierzchu ułożyć truskawki i całość posypać kruszonką. Piec w temperaturze 170 stopni ok 30 min. Upieczone ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego!


1 komentarz: