wtorek, 12 czerwca 2012

Ryż z truskawkami a'la creme brulee

Małe wspomnienie z dzieciństwa i trochę nowości czyli mieszanka ryżu na mleku z chrupiącą skórką z skarmelizowanego cukru. Pożywny deser przy niewielkiej ilości pracy, a zarazem miła niespodzianka dla domowego łasucha ;)


Składniki (na 2 duże porcje):
  • 1/2 szklanki ryżu do risotto arborio
  • 1 i  1/2  szklanki mleka
  • 300g truskawek
  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Ryż ugotować na mleku z dodatkiem cynamonu, szczypty soli i jednej łyżki cukru. Miękki ryż przykryć i odstawić do wystygnięcia. Jeśli po ostygnięciu ryż jest zbyt gęsty można dolać trochę mleka.

Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić w kostkę. Do pokrojonych truskawek dodać łyżkę cukru i odstawić na 30 min, żeby puściły sok.

Do miseczek na dno rozłożyć truskawki wraz z sokiem, a na nie położyć przestudzony ryż. Wierzch deseru posypać łyżką cukru i skameralizować za pomocą palnika kuchennego. Deser chłodzić co najmniej godzinę w lodówce.

Smacznego!


5 komentarzy:

  1. takie domowe "Berliso" pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No to wiem do czego jeszcze użyję mojego palnika :) Want it now ! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem nim zachwycona! szkoda tylko, że nie mam palnika ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nic straconego, podobno można także w piekarniku skarmelizować cukier używając funkcji grill. Nigdy jednak tego nie stosowałam, więc nie wiem jaki jest rezultat.

      Pozdrawiam

      Usuń
  4. MaSZ wspaniałe pomysły :D

    www.magicznykociolek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń