sobota, 14 kwietnia 2012

Pieczone pierogi z soczewicą i bryndzą

Moja jeszcze nieliczna rodzina (czyt. mój mąż) to „mączni” maniacy. Na obiad bez przerwy mogły by być: naleśniki, kluski, makarony i pierogi, a jeszcze najlepiej jak by to wszystko było na słodko. Ja należę natomiast do „konkreto żerców” i dzisiaj w ramach porozumienia stron były na obiad pierogi na słono.


Składniki (na ok 40 niedużych sztuk):
na ciasto:
  • 250g mąki
  • 25g drożdży
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
na farsz:
  • 120g bryndzy
  • 150g czerwonej soczewicy
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski, dodać sól, olej, drożdże wymieszane z cukrem oraz ciepłą wodę. Wszystko razem wyrobić na jednolite ciasto i odstawić na ok 1h do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotować farsz. Soczewicę ugotować na miękko w osolonej wodzie (na 150g soczewicy ok 1 i ½ szklanki wody). Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju razem z czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Ugotowaną soczewicę wymieszać razem z bryndzą, podsmażoną cebulą oraz solą i pieprzem. Farsz powinien być dość pikantny.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować cienko. Z tak przygotowanego ciasta, przy pomocy szklanki wycinań krążki. Nakładać na nie nie dużą ilość farszu i formować pierogi.

Ulepione pierogi można posmarować po wierzchu jajkiem wymieszanym z niedużą ilością wody i piec w temperaturze 170 stopni na złoty kolor. Najlepiej smakują na ciepło.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. jestem ciekawa smaku takiego połączenia :)
    pozdrawiam,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia, piękne pierogi i ciekawe nadzienie. Mam ochotę je wypróbować już, teraz, zaraz ;)

    OdpowiedzUsuń